İngiltere’nin ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yeni lideri Jeremy Corbyn, her hafta düzenlenen 'Başbakan’a Sorular' oturumunun formatını eleştirdi..Corbyn, başbakana sorulacak soruları parlamento üyeleri yerine halkın yöneltmesi gerektiğini savundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, her hafta Çarşamba günü öğle saatinde parlamentoda düzenlenen ‘Başbakan’a Sorular’ oturumunda, bu hafta ana muhalefet İşçi Partisi’nin geçen hafta seçilen yeni genel başkanı Jeremy Corbyn ilk kez karşı karşıya geldi. Yeni İşçi Partisi lideri Corbyn, haftalık düzenlenen oturumda, başbakana yöneltilen soruların parlamento üyeleri yerine halktan gelmesi gerektiğini savundu.

Liderliği kesinleştikten sonra ilk kez ‘Başbakan’a Sorular’ oturumuna katılan Corbyn, kamuya başbakana iletilmesi istenen soruları kendisine yazılmasını istemişti.

HALK KENDİ SESİNİ DUYURMAK İSTİYOR

Yaklaşık 40 bin sorunun kendisine iletildiğini belirten İngiliz ana muhalefet lideri, haftalık yapılan ‘Başbakan’a Sorular’ oturumunun çoğu kişi tarafından dış dünyayla iletişimden kopuk ve fazla teatral bir olduğu konusunda eleştirildiğini vurguladı. Corbyn, "Halk kendi sesini duyurmak istiyor." dedi.

BAŞBAKAN’A SORULAR 19’UNCU YÜZYILDAN BERİ GELEN BİR GELENEK

İngiltere Parlamentosu’nda her hafta Çarşamba günleri Avam Kamarası’nda yapılan ‘Başbakan’a Sorular’ oturumu ilk olarak 19’uncu yüzyılın sonuna doğru milletvekillerinin sorumlu olduğu bölgeye yönelik Başbakan’a hazırladığı soruları, liderlerin herhangi bir hazırlık yapmasını beklemeden yöneltmesini sağlamak amacıyla başladı.

İlk olarak haftada iki gün (Salı – Perşembe) 15 dakikalık oturumlar olarak başlayan bu gelenek, 1961 yılında resmi hale getirildi. Tony Blair’in başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından 21 Mayıs 1997 tarihinde, Çarşamba günleri olacak şekilde haftada tek güne indirildi.