Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşmak için Suriye’ye giden İsviçreli tutuklandı. Süryani asıllı İsviçre vatandaşı Johan Cosar, IŞİD terör örgütüne karşı savaşmaya gittiği Suriye’den dönerken İsviçre’nin Basel havalimanında gözaltına alındı.

Yerel basında çıkan haberde, İsviçreli savaşçının üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği ifade edildi. Johan Cosar’ın İsviçre vatandaşı olarak başka bir askeri birliğe katılmasının kanuna aykırı olduğu bildirildi.

Avrupa’da yaşayan gençlerin IŞİD örgütüne katılmak amacıyla Suriye’ye gittiği yaygın bir bilgi. Fakat bununla birlikte IŞİD’e karşı Süryani halkının varlığını korumak için Avrupa’dan Suriye’ye giden örnekler de var. Süryani asıllı İsviçre vatandaşı Cosar, son iki yıldır Suriye’deydi.

Yerel basına konuşan Cosar, önce bölgede yaşanan Esad zulmünden şimdi de IŞİD katliamlarından kaçan halkına yardım için İsviçre’yi terk ettiğini anlatmıştı. İsviçre'de 5 yıl askerlik yaptığını anlatan Cosar, bu tecrübeleri ile Süryani Askeri Konseyi’ni kurduklarını ve insanlara temel askeri eğitim verebildiklerini söylemişti. Köylerine gelen IŞİD militanlarının kadın, çocuk, yaşlı demeden herkesi öldürdüğünü anlatan Cosar, Türkiye sınırının hemen yanında bulunan Kamışlı olmak üzere çevre şehir ve kasabalarda Süryanilerin müdafaasını organize ediyordu.