ABD güçleri ve Peşmerge'nin, Kerkük’ün Havice kasabasına düzenlediği ortak operasyonunda kurtarılan 70 esir Erbil'e getirildi. Rehineler, terör örgütünün kendilerine yönelik işkence ve baskıları anlattı.

Polis memuru olduğunu söyleyen Muhammed Hasan, terör örgütünü kendilerine akıl almaz işkenceler ettiğini ifade etti. Kerküklü olduğunu söyleyen Hasan,"Her gün sırayla hepimize işkence yapılıyordu. Kafamıza torba geçirip nefessiz kalıncaya kadar bırakmıyorlardı. Kendimizden geçtikten sonra verilen elektrikle ancak kendimize gelebiliyorduk."ifadesini kullandı.

YEMEKTEN SONRA DAYAK FASLI BAŞLIYORDU

IŞİD'in sözde emirleri tarafından sık sık sözlü tacize maruz kaldıklarını belirten Hasan,” Bir IŞİD emiri her gün yemekten sonra odamıza geliyordu. Bize tehditler savuruyordu. Şahıs bize 'Bugün güzel bir yemek yediniz, arkasında güzel bir dayak yemeniz lazım, diyerek dövüyordu. Gün geçmiyordu ki aramızda birileri idam edilmesin, bizi kurtaran ABD ve Irak Kürdistan güçlerine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Saad Helef adlı rehine ise IŞİD’in tüm işkence yöntemlerinden geçtiğini söyledi.
Helef,” IŞİD'in eline iki kere rehin düştüm. İlk sefer 20 gün , ikinci sefer ise 6 ay rehin kaldım . Daha önce kardeşimi de öldürdüler, bana sadece başını getirdiler, cesedini de vermelerini istedim ‘onu vermeyiz’ dediler. Ben de mecburen kardeşimin başını toprağa gömdüm. Bize çok büyük işkenceler yapıldı." dedi.


Kurtarılmadan önce vasiyetini yazdığını söyleyen Helef:” ABD güçleri bizi kurtarmadan bir gün önce beni infaz edeceklerini söyleyip aileme vasiyetimi yazmamı istedikler. Ben de vasiyetimi yazıp arkadaşlarıma verdim. Eğer o gece bizi kurtarmasaydılar, sabah beni infaz edeceklerdi.” dedi. Helef'in başında geçenleri anlatması sırasında arkadaşlarının duygulanmaları ise dikkat çekti.

Muhammed Abid adlı şahıs ise IŞİD’in kendilerine biat etmeyenlere hayat şansı tanınmadığını dile getirdi.
IŞİD'in bölgeye hakim olmasından sonra büyük maddi ve manevi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Abid, çocuklarının büyük eziyetler çektiğini dile getirdi.