Mayıs ayında İngiltere’den Suudi Arabistan’a yolculuk ettikten sonra ortadan kaybolan ve Suriye’de IŞİD örgütüne katıldığı tahmin edilen 3 anne ve 9 çocuk için aileleri basın aracılığıyla çağrıda bulundu.

İngiliz polis yetkilileri aracılığıyla ilk defa basın karşısına çıkan aileler, geçen haftadan beri haber alınamayan ve kardeş olan 3 anneye ‘geri dönün’ çağrısı yaptı. Kamera karşısına geçen kadınların eşleri, yaşları 3 ila 15 arasında değişen çocuklarının hayatından endişe duyduğunu söyledi.

Kaybolduğu günden beri normal hayata dönemediğini vurgulayan aile fertleri, kaçan kadınlara ilişkin “Ailelerini ve eşlerini İngiltere’de bırakarak, herhangi bir örgüte katılmak amacıyla çocuklarını da beraberinde hayati tehlike taşıyan bir savaş bölgesine sürükleyen kardeşlerin hareketlerini desteklemiyoruz.” diyerek geri dönmeleri için mesaj gönderdi.

İngiltere’nin Batı Yorkshire bölgesindeki Bradford kentinde yaşayan ve kardeş olan 3 anne ve 9 çocuğu, Mayıs ayının sonunda hacca gitmek üzere ülkeden ayrılmıştı. 9 Haziran’da İstanbul’dan İngiltere’ye geri dönmesi beklenen aileden ise haber alınamamıştı. Kadınların IŞİD’e katılmak amacıyla Türkiye’den Suriye sınırına geçmiş olduğu şüpheleniyordu.

Polis yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamaya göre, 2 çocuk annesi Khadija Dawood (30), 5 çocuk annesi Sugra Dawood (34) ve 2 çocuk annesi Zohra Dawood'dan (33) 11 Haziran'dan bu yana haber alınamıyor. Kız kardeşlerden Zohra’nın geçtiğimiz Salı günü, ailesine mesaj gönderdiği ancak bulunduğu yeri belirtmediği öğrenildi. Kız kardeşlerin bir yıl önce Suriye'deki radikal bir örgüte katılan erkek kardeşi Ahmed Dawood’un yanına gittiği tahmin ediliyor.

BBC Haber’in Türkiye-Suriye sınırında bulunan muhabiri Paul Wood’un sınırda bulunan bir kaçakçıdan edindiği bilgiye göre ise 3 kadın ve 9 çocuk, iki gruba ayrılarak Çarşamba ve Perşembe günleri sınırdan Suriye’ye geçmiş.