Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, IŞİD ve diğer terör örgütlerinde 100’den fazla farklı ülkeden gelen teröristlerin savaştığını bildirdi. FSB Başkanı’na göre, kendi amaçları için IŞİD’i kullanmaya çalışan bazı ülkeler dünyayı dinler ve medeniyetler savaşının eşiğine getirdi.

Moskova’da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) istihbarat ve güvenlik güçleri toplantısında konuşan FSB Başkanı, Rusya dahil BDT ülkeleri vatandaşlarının da terör örgütüne katıldığına işaret etti. Bortnikov, “Edindiğimiz bilgilere göre, şuanda terör örgütlerinde 100’ten fazla ülkeden gelen teröristler savaşıyor. Dışarıdan gelen terörist sayısı yaklaşık yüzde 40. Yaklaşık 10 çete Rusya, Gürcistan, Ukrayna ve Merkez Asya bölgesi ülkelerinden gelen şahıslardan oluşuyor. Bu coğrafya alanı genişliyor. Afrika ve Avrupa’dan Güneydoğu Asya ülkelerine kadar bölgelerde faaliyet gösteren terör ve aşırılıkçı örgüt elebaşıları IŞİD’e bağlılık yemini etmiş durumdalar .” diye uyardı.

IŞİD’in hedefinin BDT ülkelerini istikrarsızlaştırmak olduğuna dikkat çeken FSB Başkanı, teröristlerin çete kurarak terör eylemlerine hazırlandıkları konusunda uyarıda bulundu. Bortnikov, teröristlere mücadele bağlamında BDT ülkeleri güvenlik güçleri arasında istihbarat bilgi alışverişi ve işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
FSB Başkanı başta ABD olmak üzere koalisyon ülkelerinin terörizmle etkili şekilde mücadele etmemesini eleştirerek, “Suriye’nin isteği üzerine Rusya bölgede askeri operasyonu başlattı.” dedi.
Arap Baharı’nın IŞİD terör örgütü projesini doğurduğuna dikkat çeken FSB Başkanı, “IŞİD bazı dünya ve bölgesel güç devletlerinin ikiyüzlü politikaları sayesinde güç topladı. Onlar Asya ve Afrika’da kendi strateji hedeflerine ulaşmak için terörist çetelerden yararlanmaya çalıştı. Ama durum kontrolden çıktı artık. Neticede bu ülkeler dünyayı küresel din ve medeniyetler savaşı eşiğine getirdi. Bunun da çok ağır yıkıcı sonuçları olabilir.” diye uyarısında bulundu.