Suriye'de kaçırılan ve IŞİD tarafından 20 ocak Salı günü yayınlanan videoda serbest bırakılması için 200 milyon dolar istenen Japon gazetecilere verilen 72 saatlik süre dün itibariyle doldu. Japon rehineler ilgili herhangi bir resmi açıklama ise şu ana kadar yapılmadı.

Türkiye uzmanı, Doshisha Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Masanori Naito rehine krizi ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Japon profesör halihazırda Ürdün'de kurulan rehine krizi merkezinin, aslında Türkiye de kurulması gerektiğini vurguladı.

Naito öncelikle Türk halkının ve devletinin Japonya'ya verdiği önemin değerli olduğunu, Ertuğrul fırkateyni faciasıyla başlayan iyi ilişkilerin derinleşerek devam ettiğini ifade etti. Naito ayrıca, zor zamanlarda birbirine destek olan iki ülkenin, şimdi de birçok konuda ortak hareket edebileceğini belirtti.

Bu tür rehine krizine alışık olmayan Japonya'nın hala şoku atlamadığına dikkat çeken Japon profesör, eğer kriz çözülmeden rehineler infaz edilirse, iktidardaki Liberallerin bu durumun altından kalkamayacağını ve özellikle Başbakan Şinzo Abe'nin çok zor duruma düşeceğini ifade etti.

Naito, Başbakan Abe'nin İsrail'de yaptığı konuşmanın IŞİD tarafından ''Japonya'nın da Haçlı ordusuna katıldığı" algısı oluşturduğunun altını çizdi. Naito, IŞİD'in Japonya'yı düşman ülkeler safına koymasını ise "talihsiz bir durum" olarak niteledi.

Naito ayrıca, Japonya anayasasının ''Japonya uluslararası hiçbir askeri organizasyona savaş gücü gönderemez.'' başlıklı 9'uncu maddesinin bağlayıcılığını hatırlattı. Japon profesör, Japonya Başbakanı Abe'nin Suriye'de terörden zarar görenler için kullanılmak üzere 200 milyon dolarlık yardımı gündeme getirdiğini, ancak bunun IŞİD tarafından yanlış değerlendirildiğini ifade etti.

Çözüm anahtarının dost ülke Türkiye ve Türk halkının güçlü iradesinde olduğunu aktaran Profesör Naito, son dakikaya kadar rehinelerin kurtarılacağında umutlu olduğunu söyledi.