Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov 29 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeniden aday gösterildi.

Özbekistan Liberal Demokrat Partisi (LDP) şimdiki cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u 29 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterdi. 21 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinden 52 sandalye ile birinci parti olarak çıkan LDP Kerimov’u partinin adayı olarak gösterdiklerini açıkladı.

1991’den beri Özbekistan’ın başında bulunan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, seçimin favori ismi olarak gösteriliyor. Seçime katılacak diğer isimlerin de önümüzdeki günlerde adaylıklarını açıklaması bekleniyor. Aralık 2007’de yapılan bir önceki seçimde Kerimov'la birlikte 4 aday yarışmıştı.

Özbekistan Anayasası'na göre Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyacak kişinin Özbekistan vatandaşı ve 35 yaşın üstünde olması gerekiyor. Ayrıca cumhurbaşkanı adaylarında, adaylığını ilan ettiği güne kadar en az 10 yıl Özbekistan'da yaşamış ve resmi dil Özbekçeyi biliyor olma şartı aranıyor. Özbekistan'da cumhurbaşkanı halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor. Özbekistan seçim yasasına göre 18 yaşını dolduran her vatandaş sandık başına giderek oy kullanabiliyor.

Nüfusu 31 milyonu geçen Özbekistan’da bundan önce Aralık 2007’de yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şimdiki cumhurbaşkanı Kerimov, oyların yüzde 88,1’ini alarak yeniden seçilmişti. Liberal Demokratik Partisi’nden aday gösterilen Kerimov, oy kullanan toplam 14 milyon 765 bin 444 seçmenin, 13 milyon 8 bin 357'sinin oyunu almıştı.