İspanya ile Venezuela arasındaki siyasi gerginlik her geçen gün farklı bir boyut alıyor.

İspanya Meclisi’nin geçen hafta ‘Venezuela’daki siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istemesi Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu çileden çıkardı.

Madrid’i “Venezuela hükümetine karşı darbe planlamak ve teröristlere destek vermekle” suçlayan Maduro, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u “haydut, yozlaşmış ve hırsızlar grubuna üye olmakla” itham etti.

Nicolas Maduro ayrıca, hapisteki muhalif lider Leopoldo Lopez’in mahkemedeki savunmasına destek vermeyi kabul eden İspanya'nın eski Başbakanı Felipe Gonzalez’i “persona-grata” (istenmeyen adam) ilan etti.

Maduro’nun sözlerini kabul edilemez bulan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Caracas Büyükelçisi Antonio Perez Hernandez’i istişarelerde bulunmak için geri çağırdıklarını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanlığı, Mariano Rajoy hükümeti adına, Venezuela Devlet Başkanı’nın “hakaret ve tehditlerini reddettiklerini” ve özellikle “terör faaliyetlerine destek veriyor suçlamalarını tolere edilemez bulduklarını” ifade etti.

Bakanlığın açıklamasında, Venezuelalı yetkililerin sözlü saldırılarının ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi şartların ağırlaşmasıyla arttığı kaydedildi.

Caracas’a tepkisini göstermek için büyükelçisini geri çağıran İspanyol hükümeti, 15 Nisan’da da Venezuela’nın Madrid Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmış ve Maduro’nun sözlerinden duyduğu rahatsızlığı iletmişti.