İspanya eski Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, büyük heyecanla başlattıkları Medeniyetler İttifakı projesinin ihmale uğradığını söyledi.

İspanya ve Türkiye’nin projeye gereken önemi vermediğini kaydeden Moratinos, “Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yeniden iktidara gelmesi durumunda dış politikada İttifak’ı esas araç olarak ele alacağız ve Ankara’nın kapısını bir daha çalacağız” dedi.

Rey Juan Carlos Üniversitesi ve Casa Turca (Türk Evi) derneğinin ortaklaşa düzenlediği ‘Türkiye Günü’ne katılan eski Dışişleri Bakanı Moratinos, Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Miguel Angel Moratinos, Medeniyetler İttifakı’yla ilgili, “Ne yazık ki şu anda bu aktif olması gerekirken, büyük bir boşluk ve eksiklik. İspanya ve Türkiye ortak kurucular olarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nden daha fazla dinamizm ve sorumluluk talep etmemiz gerekiyor. Şahsen şimdi Batı ve Müslüman dünyası arasında yaşadığımız anlaşmazlık ve hoşgörüsüzlüğe karşı projenin en iyi cevap olduğuna inanlardanım. Medeniyetler İttifakı’nı ilk başta kurduğumuz gibi şimdi yeniden geliştirmemiz elzem. Ancak şu anda Medeniyetler İttifakı görülmüyor ve duyulmuyor, ortalıkta yok. Liderlik eksikliği var. Bir şeyler yapmak gerekiyor. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yeniden iktidara gelmesi durumunda dış politikada İttifak’ı esas araç olarak ele alacağız ve bu büyük inisiyatifte bize eşlik etmesi için Ankara’nın kapısını bir daha çalacağız.” ifadelerini kullandı.

İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) projeyi hiç gündeme almadığını fakat şimdi biraz anlamaya başladığını söyleyen Moratinos, öte yandan aynı şekilde hareket eden Türkiye’nin, “tek başına kalmış olsa bile daha çaba harcaması gerekiyordu” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE HER ZAMAN ‘EVET’

Rey Juan Carlos Üniversitesi ve Casa Turca (Türk Evi) derneğinin ortaklaşa düzenlediği ‘Türkiye Günü’ne katılan eski Bakan, Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili şöyle konuştu: “Benim şahsi düşüncem ve Sosyalist İşçi Partisi olarak, Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman net ‘Evet’ olmuştur. Bu değişmedi ve değişmek zorunda değil. Türk dostlarla üyelik yönünde pozitif adım atabilmek için beraber çalıştık. Bunu derken zorlukların ve AB’nin şu anda bulunduğu durumun farkındayız. Ekonomik kriz ve bundan dolayı çıkan tartışmalar aday ülkelerin müzakerelerini geciktiriyor. Bu sadece Türkiye için değil Sırbistan ve Balkan ülkeleri için de geçerli. Buna rağmen müzakereleri ve üyelik için çabaları elden bırakmamamız lazım. Bu kriz dönemlerinde Türk ve Avrupalı liderlerin müzakere sonucunda Türkiye’nin tam üye olacağına dair taahhütlerini yeniden teyit etmelerine daha fazla ihtiyaç var.”

Medeniyetler İttifakı projesi, 2005 yılında İspanya’nın eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaklaşa başlatılmıştı.