İran’a yönelik ambargonun kalkmasını dört gözle bekleyen İspanya, Tahran’a çıkarma yaptı.

İspanyol heyetinde Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Bayındırlık Bakanı Ana Pastor, Endüstri, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria’nın yanısıra 61 işadamı bulunuyor.

Ziyaretin ilk gününde 400 İranlı işadamının iştirak ettiği bir iş formuna katılan İspanyol bakanlar, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edilecek.

Dışişleri Bakanı Margallo, ülkesinin İran’la Avrupa Birliği, Latin Amerika ve Kuzey Afrika’da “büyük ortak” olabileceğini aynı şekilde Tahran’ın Ortadoğu’da İspanya’nın “büyük ortağı” olabileceğini söyledi.

“Beraber çalışmak, birlikte yürümek istiyoruz.” diyen Jose Manuel Garcia-Margallo, “İran’ın New York ve Brüksel’de sahip olabilecekleri en iyi elçi İspanyol hükümetidir” ifadelerini kullandı.

İspanya ve İran heyetlerinin bu görüşmelerde, Madrid ve Barcelona’dan Tahran’a haftalık iki uçak seferinin başlatılması için imza atması bekleniyor.

İSPANYA ÜZERİNDEN AB'YE İRAN GAZI

İran Petrol Bakanı Bijan Zengene İspanyol Enerji Bakanı Jose Manuel Soria ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İspanya üzerinden Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihraç etmek istediklerini söyledi.

Bakan Zengene, bu konuda İran ile İspanya arasında görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.