İspanya İçişleri Bakanlığı’nın “Arap asıllılara” karşı polis ekiplerinin nasıl davranması gerektiğini gösteren tavsiye metni basına sızdırıldı.

Avrupa kanunları polis kontrollerinin ırk ve dış görünüme göre yapılmasını yasaklamasına rağmen söz konusu dökümanda, “Turistik olmayan yerlerde kayıt yapan Arap asıllılara dikkat.” ve “Cezayirlilere daha çok dikkat edin çünkü Faslılara göre daha belalıdır.” deniliyor.

Sevilla bölgesindeki polis ekiplerine gönderilen metnin basında yer almasının ardından, Polis Genel Müdürlüğü bir açıklama yayınlayarak, dökümanda yer alan tüm “tavsiyeleri” iptal ettiğini duyurdu.

TÜRKİYE ÇIKIŞ DAMGALI PASAPORTLARA TAKİP

“Her türlü ırkçı ve yabancı düşmanlığı içeren yorumlardan sakının.” diye başlayan dökümanda, pasaport taşıyorlarsa Irak ve Suriye’nin yanı sıra komşuları Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan’da kalıp kalmadığının kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tavsiyelerde, “Arap asıllılardan” yüklü miktarda nakit para (1000 Euro'dan fazla) taşıyanların ‘insan kaçakçısı’ olabileceği öne sürülüyor.

Dökümanın en tartışmalı parçalarından biri olan 4. maddede, “Cezayirlilere daha çok dikkat edin çünkü Faslılara göre daha belalıdır, kimlik saptamada olağanüstü güvenlik önlemleri alınmalı.” ifadeleri yer alıyor.

Bir sonraki maddede, “Turistik olmayan otobüs durakları, tren ve metro istasyonları gibi kritik altyapılarda kayıt yapan Arap asıllılara dikkat. Terör hücreleri internete yüklemek için yaptıklarını kaydeder. Kimlik tespiti yapılmalı.” tavsiyesinde bulunuluyor.

Ayrıca, “Arabanın içinde bilgisayarıyla uğraşan Arap asıllı birilerini görürseniz, muhtemelen IP izini bırakmamak için WİFİ ağını ‘kırıyordur’. İslamcı sayfalara giriyor olabileceği ihtimaline binaen, kimliği tespit edilmeli ve Enformasyon birimine gönderilmeli.” şeklinde talimat veriliyor.

Son olarak, aramalarda ele geçirilen her türlü fotoğraf ve Arapça yazılı dökümanın merkeze gönderilmesi gerektiği bildirilen dökümanda, arabalarında patlayıcı madde TATP için kullanılan birtakım kimyasal maddeleri taşıyıp taşımadığının da denetlenmesi salık veriliyor.