İspanya’da kamu parasıyla propaganda haberleri yaptıran yetkililer yargılanıyor.

İspanyol polisinin 27 Ekim 2014’te düzenlediği “Punica” adlı yolsuzluk operasyonuyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Madrid Özerk Yönetimi dahil birçok resmi kurum, siyasetçiler ve borsada işlem gören şirketlerin, lehlerine haber yaptırmak üzere bir şirkete on binlerce Euro para ödediği iddia ediliyor.

'Punica' operasyonunda gözaltına alınan 51 kişi arasında bulunan Madiva ve Eico adlı online itibar yönetimi şirketlerinin sahibi Alejandro de Pedro Llorca, tutuklu yargılanıyor.

Üniversiteden yeni mezun olan onlarca genç gazeteciyi çalıştıran ve 60’a yakın haber sayfası kuran De Pedro, politikacılar hakkında çıkan olumsuz haberlere karşılık propaganda haberleri yaparak onları bastırıyordu.

De Pedro’nun kurduğu ‘zombi’ haber sayfaları aracılığıyla negatif haberler, arama motorlarında geri plana itiliyor ve yerlerine basın açıklamaları ve pozitif haberlerle dolduruluyordu.

Madrid Özerk Yönetimi Başkanı Ignacio Gonzalez ve Eğitim Bakanı Lucia Figar’ın propagandasını yapması için Madiva’yla anlaşan basın sorumlusu İsabel Gallego hakim karşısına çıkacak.

Sanık Gallego, kamu parasıyla 60 bin Euro'luk propaganda haber yapılmasının yasal olduğunu savundu.

Madrid Özerk Yönetimi’nde İsabel Gallego’nun yanısıra, bilişim sorumlusu Jose Martinez Nicolas da yargılananlar arasında bulunuyor.

İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) yönettiği diğer illerden Valencia, Leon ve Murcia belediyelerinin de imaj düzeltmek amacıyla Alejandro de Pedro Llorca’nın şirketiyle anlaşma imzaladığı ve bu ilişkilerin de soruşturulduğu bilgisi verildi.