İspanya’da halk yarın, 17 özerk bölgenin 13’ünde yerel seçimler için sandık başına gidecek. Ekonomik kriz ve yolsuzluk skandallarının etkisiyle İspanyol siyasetinde yeni alternatifler ortaya çıkarken, yıllardır devam eden iki büyük siyasi partili sistemin sona ermesi bekleniyor.

Son dönemde iktidardaki merkez sağ Halk Partisi (PP) ve anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi’nden (PSOE) memnun olmayanların oylarına talip olan iki flaş parti sahneye çıktı.

Yeni kurulan Podemos (Yapabiliriz) ve ilk kez ülke genelinde seçimlere katılan Ciudadanos (Vatandaşlar) partileri sayesinde, gençlerden katılımın “aşırı yüksek” olması bekleniyor.

Yıllardır parti beğenmediği için oy kullanmayanların da harekete geçmesiyle, 2011 yerel seçimlerine göre katılımın yüzde 5 daha fazla olacağı ifade ediliyor.

Öte yandan 55 yaş üstü kesimin PP ve PSOE’ye oy vermeye devam edeceği tahmin ediliyor.

DÖRT BÜYÜK PARTİLİ SİSTEM

Solda, 2014 yılında kurulan Podemos partisi karizmatik lideri Pablo İglesias’ın başkanlığında ülke genelinde 1. parti olmaya aday.

Anketlerde sürekli yüzde 27 civarında oy alacağı tahmin edilen Podemos partisi en son İspanya Sosyolojik Araştırmalar Merkezi’nin (CIS) Nisan ayı anketinde 5 puan düşüşle yüzde 22,1 çıkmıştı.

Sağda ise, Katalonya’da 2006 yılında kurulan Ciudadanos Partisi ilk kez ülke genelinde seçimlere katılma karar aldı.

Pablo İglesias gibi karizmatik bulunan Albert Rivera’nın partisi Ciudadanos, en son CIS araştırmasında yüzde 19,4 oranı ile 4. parti çıkmıştı.

Öte yandan CIS’in Nisan anketine göre, geleneksel büyük partiler sayılan PP yüzde 20,8 ve PSOE yüzde 21,9 çıkmıştı.

PP ve PSOE yıllardır oyların yüzde 75-80’ini alırken, şu anda yüzde 50’yi bulamıyor. Söz konusu iki parti 2009 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde toplam yüzde 80,9 oy alırken, geçen seneki AP seçimlerde toplam yüzde 49,1 oy almıştı.

17 özerk bölgeden oluşan İspanya'da, Bask Bölgesi, Katalonya, Endülüs ve Galiçya bölgelerinin farklı seçim sistemleri bulunuyor.