İspanya'nın kuzeybatısındaki Galisya bölgesinde meydana gelen ve en az 77 kişinin ölümüne yol açan hızlı tren kazasına aşırı hızın sebep olduğu, makinistin saatte 80 kilometre hızla gitmesi gereken yerde 190'a kadar çıktığı iddia edildi.

Madrid-O Ferrol seferi yapan ve Santiago Compostela tren istasyonunun girişine yakın bir yerde, virajda meydana gelen tren kazasına aşırı hızın neden olduğu iddiaları ağırlık kazanıyor. Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten görevlilerin İspanyol basınına verdikleri bilgilerde, makinistle kontrol merkezi arasında geçen konuşmada, makinistin virajı saatte 190 kilometre hızla aldığını söylediği belirtildi. Kazanın meydana geldiği yerin, tehlikeli ve zor bir viraj olarak tanındığı vurgulanırken, burada saatte 80 kilometre hızın üzrine çıkılmasına izin verilmediği vurgulandı.

Kazadan hafif yaralı olarak kurtulan bir makinistin, hemen kaza sonrasında sıkışarak yerinden çıkamadığı ve "İnsanız, insanız” diye bağırdığı bildirildi. Aynı makinistin daha sonra kazanın şokuyla telsizden “Umarım ölü yoktur, eğer varsa içim yanar” şeklinde konuştuğu ifade edildi.

İspanya'da 1992 yılından bu yana hizmet veren hızlı trenlerde ilk defa ölümcül kaza meydana gelirken, kazanın olduğu "Alvia" adlı hızlı tren saatte en fazla 250 kilometre hız yapabilen, ikinci kategorideki en hızlı tren olarak biliniyor.