İspanya Ulusal Mahkemesi hakimi Pablo Ruz, Batı Sahra’da soykırım yaptıkları iddiasıyla üst düzey 11 Fas askeri hakkında dava açtı.

İddianamede, İspanya’nın eski kolonisi Batı Sahra’dan çekildikten sonra 1975-1992 yılları arasında, Faslı askerlerin Batı Sahralı sivil İspanyol vatandaşlarına sistematik saldırı düzenlediği öne sürülüyor.

Sorgu hakimi Ruz’un iddianamesi, 19 Batı Sahralı mağdurun ifadeleri, belgeleri ve fotoğraflarının yanı sıra 2013 yılında bulunan toplu mezardan çıkarılanların DNA testleri ve üzerlerindeki kimliklere dayanıyor.

Haklarında soykırım davası açılan Faslı askerler ayrıca yasa dışı tutuklama, işkence, adam öldürme ve zorla kayıp edilme suçlamalarından yargılanacak.

Sanıklar arasında Jandarma Albay Driss Sbai, Adliye Polis Müdürü Brahim Ben Sami, Komiser Hariz El Arbi, eski Sahara Valisi Albay Abdelhafid Ben Hachem, eski Albay Abdelhak Lemdaour, Smara Driss Sbai mülteci kampı sorumluları Said Oussaou ve Hassan Uychen’in yanısıra Muley Ahmed Albourkadi, Bel Laarabi ve Abdelghani Loudghiri bulunuyor.

Ulusal Mahkeme hakimi Pablo Ruz, soykırımdan sorumlu olduğu iddia edilen Ben Hachem, Abdelhak Lemdaour, Driss Sbai, Said Ouassou, Hassan Uychen, Brahim Bensami ve Hariz El Arbi hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi.