İspanya güvenlik güçleri tarafından hazırlanan gizli bir rapora göre, radikal selefi IŞİD örgütü saflarına katılan 114 İspanyol vatandaşından 25’i Irak ve Suriye’de öldürüldü.

El Pais gazetesinin yayınladığı raporda, Suriye’den geri dönen 25 kişiden 15’inin hapis yattığı, çoğunluğu bayan ve çocuklardan oluşan 10 kişinin ise takip edildiği belirtiliyor. Ulusal savunmadan sorumlu üst düzey bir yetkili, “Suriye ve Irak’tan 25 kişi geri döndü, ama 2 bin 500 kişi geri dönerse onları nasıl takip edeceğiz? Bir kişiyi 24 saat kontrol altında tutmak için en az 40 insan gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BARCELONA’DA EYLEM OLASILIĞI YÜKSEK

Selefiliğin en güçlü olduğu Katalonya, Ceuta ve Melilla, IŞİD'e katılım açısından en tehlikeli bölgeler olarak kayıtlara geçiliyor. Buralarda 200’ün üzerinde şüpheli, çeşitli polis birimleri tarafından gözetleniyor. IŞİD saflarında ölen 25 İspanyol vatandaşından 6’sının İspanyol asıllı ve geri kalanın ise Fas asıllı olduğu not ediliyor. Fransa’dan 1500 ve İngiltere’den 500 kişinin katıldığı IŞİD’e İspanya’dan toplam 114 kişinin katıldığı bilgisi verildi. Ancak buna rağmen polis kaynakları, Katalonya’da tehdit düzeyinin 15 kat yükseltildiğini ve özellikle Barcelona’nın tanınırlığı ve turizm merkezi olmasından dolayı saplantı ve öncelikli hedef haline geldiğini vurguluyor.

Raporda, “Katalonya bölgesinde yaşayan bazı selefiler açıkça turistik mekanlara saldırı düzenlemekten söz ediyor ve kendi aralarında İspanya’da yıllardır saldırı olmuyor şeklinde konuşuyor” denildi. Fransa, Tunus ve Kuveyt’teki terör saldırılarından sonra İspanya, 5 üzerinden 3 olan terör alarmı seviyesini 4’e yükseltmişti.