İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya’da, dün düzenlenen parlamento seçimlerini plebisite dönüştüren ayrılıkçıların mağlubiyeti olarak yorumlandı.

İspanyol gazeteleri, ayrılıkçı grupların parlamentoda çoğunluğu elde etmesine rağmen oylarının yüzde 47,8’de kalmasına vurgu yaptı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın liderlik ettiği ‘Junts pel Si’ (Evet için Birlikte) koalisyonu yüzde 39,57 oyla 62 sandalye kazanırken, radikal sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı (CUP) yüzde 8,21 oyla 10 sandalye elde etti.

Ayrılıkçı gruplar, 135 sandalyeli Katalan meclisinde 68 sandalye kazanmaları halinde İspanya’dan tek taraflı bağımsızlık sürecini başlatma sözü vermişti.

Toplamda 72 sandalye kazanan bağımsızlık yanlısı partiler, 2012 seçimlerinde 74 vekil elde etmişti.

Bağımsızlık macerası için siyasi kariyerini riske atan Artus Mas, Katalonya’yı yönetmeye devam edebilmek ve “bağımsızlık süreci” için radikal CUP partisine ihtiyacı var.

İspanya’nın en çok satan gazetesi El Pais, “Bağımsızlık yanlıları seçimi kazandı ancak plebisitini kaybetti” manşetini attı.

El Mundo gazetesi, “Katalanların çoğu bağımsızlığa hayır dedi” manşetini tercih etti.

Katalan La Vanguardia gazetesi, “Evet galip geldi” başlığını atarken, bir başka Katalan gazetesi El Periodico “Acı zafer” manşetiyle çıktı.

Sağ görüşlü gazetelerden ABC “Katalonya gitmek istemiyor” derken, La Razon gazetesi “Mas amacına ulaşamadı” başlığını kullandı.