İsrail askerleri, Yahudiler için dini yılbaşı olarak kutlanan, "Roş Haşanah" bayramında sabah namazının akabinde Mescid-i Aksa'yı basarak üç Filistinliyi tutukladı.

Bayramı, Mescid-i Aksa'da kutlamak isteyen asker ve az sayıda İsrail vatandaşının, sabah namazı sonunda camiye girerek Müslümanları zorla dışarı çıkardığı belirtildi. Ortadoğu Online haber sitesi, yaklaşık 250 kişinin bulunduğu camide olaya tepki veren cami cemaatinden üç Filistinli vatandaşın darp edilerek tututklandığını aktardı. Ayrıca cami dışına taşan kargaşada, çevredeki Filistinlilere ait bazı dükkanların da zarar gördüğü ve olaylara bazı aşırı radikal sivil Yahudilerin de katıldığı belirtildi.

Geçtiğimiz yıl da aynı kutlamalar nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişine sınırlama getirilmişti. İsrail askerleri Mescid-i Aksa'ya 45 yaş altı Müslümanların girişine izin vermemiş, akabinde ise Mescid-i Aksa'ya girişi bir süreliğine yasaklamıştı. Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya gezi düzenliyor. Bu gezilerin çoğunda İsrail askerleri, işgal altında tuttuğu Filistinlilere karşı aşırı güç kullanarak darp edip tutukluyor. Filistinlilerin tepkisini çeken bu uygulamalar ise taraflar arasında çoğu zaman gerginliğe dönüşüyor. İsrail, bu kargaşaları bahane ederek zaman zaman Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini engelliyor.

Öte yandan, Yahudiler kendi takvimlerine göre Eylül ayının ortalarında yaklaşık bir hafta bayram yapıyor. İbranicede "yılın başı" anlamına gelen "Roş Haşanah"ta her sene sinagoglarda özel dualar okunuyor ve 'şofar boynuzları' üfleniyor. Bir araya gelen Yahudi aileler, simgesel yiyecekleri tüketip yeni yılın gelişini kutluyor. Yahudilik inancına göre "Tanrı'nın Krallığı"nın ilan edildiği, dünyanın ve insanoğlunun yaratılışının hatırlandığı ve Şofar (Boynuz) sesi ile insanın yargılanmasının başladığı zaman yılbaşı olarak kutlanıyor.