İsrailliler, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandık başına gitti. Yaklaşık altı milyon seçmen TSİ 7.00 ile 22.00 arası 120 koltuklu Knesset’in (parlamento) milletvekillerini belirlemek için oy kullanacak.

İsrail seçim sistemine göre hükümeti sadece en çok oyu toplayan parti değil, Knesset’te en az 61 sandalyeyi bulabilecek koalisyon oluşturabiliyor. Seçim sonucuna göre koalisyonu en çok oyu alan partinin lideri kuracak ve Başbakan olacak.

Altı yıldır Başbakanlık görevini sürdüren Benjamin Netanyahu, Kudüs’teki bir okulda oy kullandıktan sonra kazandığı takdirde ulusalcı bir koalisyon kuracağını açıkladı. İşçi Partisi’yle birlik olmayacağını söyledi.

HERZOG KAZANSA DA HÜKÜMETİ NETANYAHU KURABİLİR

Anketlere göre İşçi Partisi lideri Isaac Herzog’un liderlik yaptığı merkez-sol Siyonist Birlik Netanyahu’dan 3-4 sandalye fazla alabilir. Ancak Netanyahu’nun daha küçük ulusalcı gruplarla koalisyon oluşturarak hükümet kurma ihtimali daha yüksek gözüküyor.

Geçtiğimiz aylarda kabinesindeki merkezci bakanların görevine son veren Netanyahu, erken seçim kararı almıştı. 69 yaşındaki siyasetçi 2009’dan beri girdiği 3. seçimde 3. dönemi için mücadele ediyor.

Milliyetçi söylemini artıran Netanyahu, 2009’daki seçimlerde savunduğu 'yan yana iki devlet' fikrini değiştirerek son seçimlerden önce Filistin’de kurulacak bir devlete izin vermeyeceğini açıkladı.

Seçimlere katılan 25 partiden 11'inin Knesset’te temsil edilmesi bekleniyor.