İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve muhalif Siyonist Hareket arasında başa baş geçen seçim yarışının kesin bir galibinin olmadığı bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Netanyahu ve partisi Likud, birçok kişinin beklediğinden daha iyi bir sonuç elde etti. Ancak sandık başı anketleri her iki tarafın da 120 üyeli İsrail Parlamentosu Knesset'te 27 sandalye elde ettiğini gösteriyor. Bu sonuçlarla her iki tarafın da hükümet kurmak için diğer partilerin desteğine ihtiyacı olacak.

Başbakan Netanyahu, Likud'un genel merkezinde yaptığı konuşmada, "Seçim büyük bir zafer oldu. Bu başarı her şeye rağmen elde edildi. Hepininiz benim için önemlisiniz" dedi. Netanyahu, "ulusal kamp" olarak tanımladığı sağcı partilerin liderlerine "vakit geçirmeden hükümet kurulması" çağrısında bulundu.

SİYONİST BİRLİK LİDERİ: HÜKÜMETİ BEN KURACAĞIM

Siyonist Birlik lideri İzhak Herzog, yeni hükümeti kendisinin kuracağına inandığını kaydetti. Sonuçların henüz kesinleşmediğini belirten Herzog, "Bugün inanılmaz bir başarı yakaladık. İsrail için gerçekten sosyal anlayışlı bir hükümet kurmak için elimden geleni yapacağım" diye konuştu. Kesin sonuçların bu sabah saatlerinde alınması bekleniyor. Sonuçlar kesinleşince İsrail Cumhurbaşkanı hükümet kurma şansının en yüksek olduğunu düşündüğü lidere bu görevi verecek. Sandık başı anketlerine göre, İsrailli Arap partilerinin seçim ittifakı Birleşik Arap Listesi 13 sandalye kazandı ve hükümete girmeyeceklerini açıkladı.

CUMHURBAŞKANI RİVLİN: BÜYÜK BİR KOALİSYON KURULMALI

İlk tahminlerin açıklanmasının ardından açıklama yapan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Likud ile Siyonist Birlik partileri arasında bir ‘büyük koalisyon' kurulması çağrısında bulundu. Rivlin, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, “İsrail demokrasisinin hızlı çöküşünü ve kısa bir süre içinde yeniden seçim yapılmasını yalnızca bir birlik hükümetinin engelleyebileceğini düşünüyorum” dedi. Ancak seçimler öncesinde gerek Netanyahu gerekse Herzog bu tür bir koalisyonu reddetmişti.