İsrail, kuruluşunun 67’inci yıl dönümünü Ankara’da düzenlediği bir resepsiyonla kutladı. Hükümet kanadından kimsenin katılmadığı resepsiyona İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron ev sahipliği yaptı.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron, ülkesinin bağımsızlık günü sebebiyle bu akşam Swissotel’de bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Türkiye'yi temsilen katılım olmaması nedeniyle açılış, sadece İsrail maslahatgüzarı tarafından yapıldı. Resepsiyonda kısa bir konuşma yapan Oron, İsrail devletinin kurulması ile binlerce yıllık hayalin gerçek olduğunu belirtti. Oron, “Geride bıraktığımız 67 yıl boyunca İsrail devleti, tüm dünya devletleri ile barışçıl ilişkiler geliştirmek konusunda komşularıyla barış tesis etmek amacıyla ciddi çabalar sarf etmiştir. Tüm komşularımızla kapsamlı ve kalıcı bir barışa ulaşmak için önümüzde daha uzun bir yol var.” diye konuştu.

‘İSRAİL - TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ NORMALLEŞTİRMEYİ UMUT EDİYORUZ’

Türkiye ile İsrail’in diplomatik ilişkilerin kurulmasının 66’ıncı yılını kutladıklarını ifade eden Amira Oron, “İki halk arasında iyi ilişkiler tesis edilmiştir. İlişkiler iniş ve çıkışlar yaşamış ancak her iki ülke halkının da atfettiği büyük önem sayesinde ilişkilerin temelleri her zaman sağlam kalmıştır. İsrail ve Türkiye, bölgenin önde gelen iki ülkesidir. Türk mevkidaşlarımızın işbirliği ile İsrail - Türkiye ilişkilerini normalleştirmeyi ve geliştirmeyi umut ediyoruz.” dedi.

ABD VE VATİKAN BÜYÜKELÇİLERİ RESEPSİYONA KATILDI

Resepsiyon salonunda İsrail'in yanı sıra Türk bayrağı yerini alırken, açılış konuşması öncesinde her iki ülkenin milli marşları okundu. İsrailli maslahatgüzarın konuşmasından sonra İsrail bayrağının çizildiği pasta kesildi ve konukların ikramına sunuldu. İsrail’in 67’inci kuruluş yılı resepsiyonuna aralarında ABD’nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass ile Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello’nun da bulunduğu diplomatların yanı sıra iş adamları katıldı. Amerikalı Büyükelçi Bass, gazetecilerin sorularını cevapsız bırakırken, gazetecilerin ‘selfie’ çekme teklifini kırmayarak birlikte ‘selfie’ çekindi. Mavi Marmara’dan sonra diplomatik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirilmesinin ardından Ankara’da düzenlenen İsrail’in bağımsızlık günü resepsiyonuna hükümet kanadından katılım olmuyor. Resepsiyonda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.