Savaş döneminde Srebrenitsa'yı savunan Boşnak komutanı Naser Oriç'in, Sırbistan'ın talebiyle İsviçre'de gözaltına alınması Saraybosna'da protesto edildi.

Milli Meclis binası önünde toplanan savaş gazileri ve askerler İsviçre Büyükelçiliği'ne yürüyerek protesto mektubu verdi.

Srebrenitsalı Savaş Gazileri Derneği Başkanı Zulfo Salihoviç, “Buraya Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğun ikiyüzlülüğünü göstermeye geldik. Kendileri bize 'demokrasi' dersleri vermeye çalışıyor. AB ile sözde demokratik İsviçre, Bosna'da birçok savaş suçu işleyen Sırbistan'dan gelen yakalama kararlarını uyguluyor. Komutan Oriç, Bosnalıların gururudur, faşizme karşı mücadele eden her birimiz de birer Naser Oriç'iz.” şeklinde konuştu.

Srebrenitsa ve Jepa Bölgesi Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Sırbistanlı temsilcilerin neden Lahey mahkemesine Oriç'i şikayet etmediklerini sordu. Subaşiç, “Onlar yıllar sonra bazı suçlar uyduruyor. Bu yıl Srebernitsa'ya (soykırımın 20. yılı törenlerine) birçok devletten misafirlerin gelecek olmasını kıskanıyorlar." dedi.

Gösteriye katılan Loviç Fehim, asıl adaletsizliğin eski Yugoslavya toprakları paylaşılırken Bosna-Hersek'e yapıldığını belirterek, "Herkes gelip bizim yaralarımıza tuz basıyor ve sabrımızla oynuyor." sözleriyle tepki gösterdi.

Bosna Savaşı'nın bitiren Dayton anlaşmasına karşı çıkan 'Anti Dayton' hareketinin kurucusu Nihad Aliçkoviç ise bu gösteri'nin aslında Sırbistan elçiliği önünde yapılması gerektiğini söyledi. Aliçkoviç, “Oriç'in gözaltına alınmasında Sırbitan otoriteleri suçludur. Komutan Oriç'e de şu mesajı göndermek istiyoruz: Yalnız değilsiniz, biz her zaman yanınızda olacağız ve yapılan doğrulardan bahsetmekten utanmıyoruz." ifadelerini kullandı. Oriç'in kesinlikle Sırbistan'a teslim edilmemesi gerektiğini belirten Aliçkoviç, "Umarım hükümetimiz Oriç'in serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacak. Çünkü şu anda bir hükümetimiz olmasını Oriç ve onun gibi kahramanlara borçluyuz." diye konuştu.

Bu arada Bosna-Hersek Adalet Bakanlığı bugün, 'çok acil' notu ile İsviçre'den Oriç'in ayrıntılı gözaltına alınmasının nedenlerini izah etmesini istedi. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Deniz Zvizdiç ise "Sırbistan'ın kesinlikle Oriç'i teslim almaması gerekiyor. Yoksa aramızdaki ilişkiler zehirlenir." uyarısını yaptı.