İsviçre'de bugün sona eren genel seçimlerin galibi sağ partiler oldu. 'Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına kota uygulaması' gibi geniş yankı uyandıran yasaların mimarı İsviçre Halk Partisi (SVP) sandıktan en büyük oy oranına sahip parti olarak çıktı.

SVP, 2011 seçimlerine göre 1,4 puan artışla yüzde 28 oy oranına ulaştı. Halk Partisi'yle birlikte Liberal Parti (FDP) günün galipleri arasında yer aldı ve oranını yüzde 16,4 çıkarmayı başardı. Sosyal Demokrasi Partisi (SP) oy oranını yüzde 18'de sabit tutmasına rağmen iki koltuk kaybı yaşadı. Merkez partiler ve Yeşiller partisi büyük bir hezimet yaşayarak meclisteki etkisini kaybetti. Sandıklar açılmaya devam ediyor, kesin sonuçların ileriki saatlerde netleşmesi bekleniyor.

Doğrudan demokrasiyle yönetilen ülkede seçimlere ilgi az oldu. Yılda dört defa referandum için sandığa gidilen İsviçre'de, genel seçimlere katılım oranının yaklaşık yüzde 48 oranında olduğu duyuruldu.

SİYASİ YÖRÜNGE DEĞİŞTİ

Basına konuşan SVP Genel Başkanı Toni Brunner, mülteci siyasetinde ve AB ile olan ilişkilerde İsviçre lehine daha katı bir siyaset izleyeceklerini belirtti.

Öte yandan 8 milyon nüfuslu ülkede sandıklardan çıkan sonuç, Meclis'in yörüngesini değiştirebilecek boyutta oldu. Meclisteki milletvekili sayısını 54'ten 65'e arttıran SVP, 'populist sağ siyasetiyle' kendinden sık sık söz ettiren bir parti. SVP ayrıca, minare yasağı, suç işleyen göçmenlerin oturum izninin iptal edilmesi ve AB vatandaşlarına kota uygulaması gibi geniş yankı uyandıran yasaların mimarı.