İsviçre, yolsuzlukla mücadelede Brezilya’ya destek sözü vererek işbirliği yaptı. İsviçre'de Federal Savcılık, Brezilya petrol şirketi Petrobras skandalıyla ilgili Brezilyalı yetkililerle işbirliği yaptığını ve bu kapsamda ülkede 9 ayrı soruşturma yürüttüğünü duyurdu.

İsviçreli yetkililerin dün yaptığı açıklamada, Brezilya’nın tarihi yolsuzluk operasyonundan sonra yolsuzluk iddialarıyla ilişkilendirilen kişi ve kurumların İsviçre bankalarındaki paralarının dondurulduğunu açıkladı. Federal Savcılık, toplam 400 milyon dolar değerinde paranın dondurulduğunu söyledikten sonra 120 milyon dolarını Brezilya’daki yetkililere transfer ettiği yönünde bilgi verdi. İsviçre, yolsuzluk ve rüşvetten elde edilen paralarını İsviçre bankalarında aklamak isteyenlere gözdağı niteliğinde bir araştırma için kollarını sıvadı.

İsviçre, finans piyasasının dünyadaki imajını tazelemek ve kamuoyunun yakından takip ettiği Petrobras skandalını aydınlatmak için harekete geçti. Swissleaks araştırmaları, İsviçre bankacılığının perde arkasında dönen hadiseleri gözler önüne serdi. Savcılık, İsviçre bankacılığının kara para aklayan şirketleri yakından takip ettiğini vurguladı.

Yapılan basın açıklamasında yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü vurgulayan federal savcılık, başsavcı Michael Lauber’in Brezilyalı meslektaşına iki günlük resmi ziyarette bulunduğunu açıkladı. Petrobras yolsuzluk soruşturmasında işbirliği teklif eden Lauber, İsviçre’de 30 ayrı bankada 300’den fazla banka hesabının Petrobras skandalına karışan şüphelilerle ilişkilendirildiğini aktardı. Medyada çıkan haberlere göre, İsviçreli yetkililer soruşturmanın başından bu yana bilgi alışverişinde bulunuyor.