İpek Medya Grubu’na dün yapılan baskından sonra bugün İsviçre’de basın konuya geniş verdi. Ülkenin en muteber gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung (NZZ), medyaya yapılan darbeyi ‘Zincirli testerelerle medya özgürlüğüne karşı’ şeklinde haberleştirirken, Tageswoche gazetesi ‘Erdoğan medyaya ağız kafesi taktı’ yorumunda bulundu.

Seçimlere bir kaç gün kala Türk mahkemesinin bir medya organını gözüne kestirdiğini yazan NZZ, Türk yetkililerine göre terör ve propagandaya karşı hareket edildiğini belirtti.

Gazete haberin detayında şu cümlelere yer verdi: "Bugün TV’nin izleyicileri Çarşamba sabahı gözlerini ovalamış olmalılar. Canlı yayında polisin İpek Grubu’na zincirli testerelerle nasıl girdiğini izlediler. Bu gruba Bugün TV dışında aynı zamanda bir TV kanalı (Kanaltürk) ve iki de gazete bağlı. Polisin biber gazına karşı çalışanlar şemsiye ile korumaya çalıştı. Desteğe gelen eylemcilerin sloganı şöyleydi: ‘Özgür basın susturulamaz.’ Fakat bir anda canlı yayın kesiliverdi.

Medya Grubuna karşı müdahale eden polis güçlerinin aynı zamanda tazyikli suyla çalışanları etkisiz hale getirmeye çalıştıklarını yazan NZZ, savcılığın suçlamasındaki detayları şöyle belirtti: ‘Bir yandan ekonomik olarak eksikliklerin olması, diğer taraftan da Hizmet Hareketi’ne destek verilmesi. Erdoğan Hizmet Hareketi’ne terör suçlamasında bulunuyor.’

AKP’Lİ MİLLETVEKİLİNİN MEDYAYA TEHDİTLERİ HABERDE YER ALDI

Fakat suçlamalarda bugüne kadar komplo teorilerinin önüne geçilmediğini belirtilen haberde, Erdoğan’ın eski danışmanı ve AKP milletvekili Ünal Aydın’ın medyaya yapılan bu baskıların daha başlangıç olduğu, 1 Kasım Seçimlerinden sonra kendilerine hakaret eden basına daha sert bir şekilde karşılık vereceklerine yönelik sözleri haberde yer aldı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğundan bu yana kendisini eleştirenlere karşı daha da sert hareket etmeye başladığı yorumunda bulunan NZZ, ‘hakaret davalarının sayısında çok ciddi bir artış söz konusu, Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre 12 ve 13 yaşındaki iki çocuğa Diyarbakır’da Erdoğan’a hakaretten dava açılmak üzere. Bu iki çocuk Erdoğan’ın resminin olduğu bir pankartı yırtmışlar. Savcılık hapis cezası istiyor.’ şeklinde yazdı.

MUHALEFET BİRLEŞTİ

Normal şartlar altında aynı fikirleri beyan etmekten kaçınan muhalefet yetkililerinin, İpek Grubu’na karşı yapılanları aynı ağızdan eleştirdiğine dikkat çeken NZZ, Bugün Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’un açıklamasına yer vererek, medya grubunu basan yetkililerin ellerinde gerekli evraklar olmadığını, ayrıca arama izinlerinin de gösterilmediğini yazdı. Atanan kayyumun Tarık Toros’u gün içerisinde görevden aldığına dikkat çekti.

NZZ haberinde Eylül ayında İpek Grubu’nun bir çok şirketinin kontrolden geçirildiğini, kontrolden geçirilen şirketler arasında gazete ve TV kanallarının yayın merkezlerinin de olduğunu belirtti. Ayrıca Bugün TV ve Kanaltürk kanallarının dijitial platformlar üzerinde durdurulması sağlandı. Bu operasyonlar uzun yıllardır süren medya baskısının bir sonucu yorumunda bulundu. Detaylı hazırlanan haberin sonunda AB yetkililerinden Federica Mogherini’nin yaşanılanları kaygı verici olarak niteleyen sözüne yer verilerek, "Türk hükümeti bu tür eleştirileri fazla ciddiye almıyor. Çünkü mülteci konusunda kendilerine ne kadar muhtaç olduklarının farkındalar." sözlerine yer verdi.

TAGESWOCHE: ERDOĞAN MEDYAYA AĞIZ KAFESİ TAKTI

"Son yaşanan polis baskınları gösterdi ki Türk basın mensuplarının hayatları tehlikede. Hükümeti kim eleştirirse ya hapse girebilir ya da işini kaybedebilir. Gözlemcilere göre ülke basın özgürlüğü çok ciddi tehlike altında.

Seçimlere çok az bir süre kala hükümet basına olan baskısını artırmaya başladı. Bu ayın başında savcılık, hükümeti eleştiren bazı kanalların yayından çıkarılmasını istedi. 10 Ekim'de ise Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni tutuklandı. Tutuklama sebebi ise sözde Twitter üzerinden Erdoğan’a hakaret etmesiydi.

Erdoğan’ın Türkiye’deki medya özgürlüğü ile alakalı sözleri şunlar: ‘Dünyanın hiç bir yerinde basın Türkiye’deki kadar özgür değil.' Fakat Reporters Sans Frontières’in raporuna göre Türkiye basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında sadece 149. sırayı alabilmiş durumda.

BASLER ZEITUNG: SEÇİMLERDEN ÖNCE KARA BİR GÜN

"Seçimlere çok az bir süre kala Türkiye’deki medya organlarına baskı hiç olmadığı kadar artırıldı. Fakat bu sadece bir başlangıç. Yaşanılan olaylar gösteriyor ki Türkiye demokrasi ve hukuk devleti prensiplerinden gittikçe daha da uzaklaşıyor."

TAGES-ANZEIGER: ZİNCİRLİ TESTERE TÜRK MEDYASINA KARŞI

"Polis muhalif medyaya baskın yaptı. Çalışanlara karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Polis orantısız güç kullandı. Memurlar medya binasını işgal etti."

20 MIN: TÜRKİYE: ÇOCUKLAR VE BASIN, HUKUKUN HEDEFİNDE

"Seçimlere çok az bir süre kala memurlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirenlere karşı yoğun bir baskı uygulamaya başladı. İstanbul’da dün polis canlı yayında ellerinde testereyle Koza-İpek Grubu’nun medya binasını bastı. Çalışanlara karşı biber gazı ve coplarla orantısız güç uygulayan memurlar, içeri girdikten sonra Bugün ve Kanaltürk kanallarının canlı yayınını durdurdu. Bütün bu gelişmelerin yanında Türk mahkemeleri avukatlar, sanatçılar ve hatta çocukları tutuklatmaktan kaçınmıyor. Diyarbakır savcısı 12 ve 13 yaşındaki çocuklara Erdoğan’a hakaretten dava açmaya çalışıyor."