İsviçre’nin önde gelen günlük gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung (NZZ), Bank Asya’nın yönetiminin polis baskınıyla değiştirilmesi operasyonunu 'Sultanın gazabı' başlığıyla yorumladı. Thomas Fuster'in kaleme aldığı makalede "Türkiye’de iş yapmak isteyen şirketler Recep Tayyip Erdoğan’la arasının bozulmasını göze alamaz. Çünkü Erdoğan muhalif olan kurumlara karşı amansız tavır sergiliyor." ifadesini kullandı.

"İslami usullere göre işlem yapan Bank Asya, hukuka aykırı bir şey yapmamış olmasına rağmen kurban oldu. Bank Asya’nın kurucuları Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilindiği için bankaya baskı uygulanıyor." diyen ekonomi gazetecisi, "Erdoğan, Hizmet Hareketi’nin devlet içinde paralel bir yapılanma olduğunu iddia etti ama iddiasını doğrulayacak bir şey sunamadı." yorumunda bulundu.

"ERDOĞAN LİNÇ KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR"

Deneyimli gazeteci yazısının devamında, "BDDK, inandırıcı olmayan bir açıklamayla hisselerin yüzde 63’üne el koydu ve yönetim kurulunu değiştirdi. Resmi olarak bağımsız görünen BDDK’nın Erdoğan’ın emri doğrultusunda hareket ettiği herkes tarafından biliniyor. Erdoğan, Bank Asya’ya karşı aylardır alenî linç kampanyası yürütüyor. Bir keresinde o bankanın zaten batık olduğunu iddia etmişti. Bununla birlikte kamu şirketlerin mevduatlarını çekmeleri için talimat verilmişti." diyerek Bank Asya’ya yapılan hukuksuz işlemleri özetledi.

"HUKUK DEVLETİ PRENSİPLERİNE YAPILAN SALDIRI YATIRIMCILARI KAÇIRIYOR"

Türk ekonomisine yönelik önemli uyarılarda bulunan İsviçreli ekonomist, "Erdoğan’ın şahsi intikamının bedelini bütün ülke ödüyor. Çünkü hukuk devleti prensiplerine yapılan saldırı yatırımcıları kaçırıyor. Erdoğan kendi bindiği dalı kesiyor. Halk, anayasa sınırlarını ihlal eden Erdoğan’ın otoriter yönetim biçimine ekonomik refah devam ettikçe sessiz kalır. Serbest şirketlere yapılan dayatmalar ise ekonomik gelişmeleri riske atıyor." ifadelerini kullandı.