İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, Suriye’deki savaşın sona ermesi adına müzakerelerin yapıldığı Cenevre’de tekrar bir görüşme trafiği olabileceğini, fakat bu sefer Şam yönetiminin de masada yer alması gerektiğini vurguladı. Burkhalter, savaşın sona ermesinde inisiyatif alması gerektiğini belirttiği bölgesel güçler içerisinde ise Türkiye’yi zikretmedi.

Suriye’de devam etmekte olan iç savaşın sona ermesi adına düzenlenen Cenevre görüşmelerinin üçüncüsünün hayata geçebileceği mesajını veren Dışişleri Bakanı Burkhalter, Birlemiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın oluşturacağı çalışma takvimi ile bu konunun şekilleneceğini açıkladı.

Didier Burkhalter, Cenevre 3’ün ana aktörleri arasında küresel güçler olarak tanımladığı ABD ve Rusya’nın yanı sıra bölgesel güç olarak Suudi Arabistan ile İran’ın da masada yer alması gerektiğini özellikle vurguladı. İsviçreli bakanın, bölgesel güçler içerisinde Türkiye’yi zikretmemesi ise dikkat çekti.

2014 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığı ve İsviçre Cumhurbaşkanlığı görevlerini yürüten Burkhalter’in Suriye konusundaki en dikkat çeken yorumu ise yeni müzakerelerde Şam yönetiminin de yer alması gerektiği şeklinde oldu. Beşar Esad ismini tam olarak telaffuz etmeyen Burkhalter, yeni müzakerelerde Suriye rejiminin de masada yer alması gerektiğini vurguladı.