ABD’de Başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanması İtalya’da muhalefette bulunan sağ partilerde sevinçle karşılandı. Seçimlerden önce İtalya’da hükümetini oluşturan Demokratik Parti, Hillary Clinton’a açık destekte bulunurken muhalefet partileri Donald Trump’ı desteklediğini açıklamıştı.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi seçim sonuçları üzerine "İtalya adına Trump’ı kutluyorum. Dostluğumuzun güçlü ve kalıcı olacağına eminim" açıklamasında bulunurken Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise yaptığı açıklamada "İtalya, ABD ile dostluk ve işbirliğine devam edecektir, bunlar değişmez. Ancak ekonomik korumacılık ve kapamalara karşı tavrımız da değişmez. Trump’ın kazanması çok önemli, beklenmeyen bir durum. Dünyada pek çok şey değişecek" ifadesinde bulundu.
Trump’ı destekleyen muhalefet partileri ise seçim sonuçlarını sevinçle karşılarken Trump’ın zaferinin Başbakan Matteo Renzi için de önemli sonuçlar doğuracağına değindi. Beş Yıldız Hareketi (Movimente 5 Stelle) lideri Beppe Grillo "İnanılmaz bir olay. Bu bir dönemin bir anda tuzla buz olmasıdır. Televizyonların, büyük gazetelerin, entelektüel ve gazetecilerin kıyametidir. Dünya değişti ve bu sinyalleri doğru okumak lazım. Bu sinyalleri okumak için para alanlar iflas etmişlerdir" ifadesini kullandı.
Kuzey Ligi (Lega Nord) Partisi Genel Başkanı Matteo Salvini, Trump’ın zaferini ’küreselleşmeye atılan bir tekme’ olarak nitelendirdi. "Bu halkın bankerlere, spekülatörlere, anket şirketlerine ve gazetecilere karşı intikamı, cesareti, gururu, iş ve güvenlik konularına karşı gösterdiği tavrıdır. Halk güçlü odakları 3-0’la ezmiştir" diyen Salvini, Aralık ayında gerçekleşecek anayasa reformu referandumunu kastederek Başbakan Renzi’ye "Clinton’u tebrik eden Renzi’nin tebriklerinden sonra Anayasa’yı değiştirme reformu da yenilgiye uğrayacaktır. Bugünden itibaren referandum kampanyalarını sona erdirebilir" diye çıkıştı.
İtalyan basını da Trump’ın seçilmesini şaşkınlıkla karşılarken İtalya’nın önde gelen iki gazetesi La Repubblica gazetesi internet sayfasında haberi "Trump başkan oldu. Amerika seçimlerinde şok" başlığıyla verirken Corriere della Sera "Amerika’da tarihi dönüşüm: Trump sürpriz şekilde zafer kazandı" şeklinde duyurdu.