İtalya'nın yeni Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella bugün yerel saatle 10.00'da Temsilciler Meclisi'nde yemin ederek 7 yıllık görevine başladı. Meclis salonuna girdiğinde dakikalarca alkışlanan Mattarella, yemin metnini okuduğu sırada da sözleri sık sık alkışlarla kesildi.

İtalya'nın 12'inci Cumhurbaşkanı olarak geçen Cumartesi günü Temsilciler Meclisi'ndeki 4'üncü tur oylamada alt sınırın çok üstünde 665 oyla seçilen Sergio Mattarella, bugün sabah saatlerinde yemin ederek 7 yıllık görevine başladı. Mattarella'nın önce Senato ardından ise Temsilciler Meclisi'ne eski model bir araç gelerek sadelikten yana görüntü çizmesi dikkat çekti. Mattarella'nın mecliste yemin konuşmasının bitmesinin ardından Gianicolo Tepesi'nden 21 pare top atışı yapılarak yeni Cumhurbaşkanı'nın göreve başladığı duyuruldu.

Yarım saatlik konuşmasında 42 kez alkışlanan 73 yaşındaki Mattarella, bir ara uzun alkışlar dolayısıyla yemin metnindeki yerini kaybetti. Yanındakilerin yardımıyla durumu toparlayan Mattarella, "Tarafsız bir hakem olmak istiyorum ama oyuncular olarak bana yardım edin.” ifadesini kullandı.

Konuşmasında genç neslin eğitiminin önemine, modern eğitimin anayasa güvencesi altında olduğundan bunun sağlanması gerektiğine ve İtalya'nın faşizm ve Nazi işgali dönemlerinden sonra yeniden dirilişine değinen Mattarella, mafya ve yolsuzlukla mücadelenin önemine de vurgu yaptı. 1980 yılında Sicilya Bölge Başkanı olan kardeşi Piersanti Mattarella'nın mafyaya boyun eğmeyerek dik durması ve sonunda kurşunlanarak öldürülmesinin Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'yı siyasete girmeye teşvik ettiği biliniyor. Bu nedenle Mattarella'nın, mafya ve yolsuzlukla mücadelenin takipçisi olması bekleniyor.

Mattarella, meclisteki yemin töreninin ardından Venedik Meydanı'ndaki Vatan Sunağı'nda bulunan meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Buradaki törenden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye gelen Mattarella, atlı birlikler eşliğinde saraya giriş yaparak görevine başladı.