Almanya’da bazı siyasetçilerin, "Balkan ülkelerinden gelen mültecileri derhal sınır dışı edelim“ teklifinin iyi mülteci, kötü mülteci ayrımına sebep olduğunu söyleyen uzmanlar, bu dilin yabancı düşmanı ırkçıları cesaretlendirdiği uyarısında bulundu.

Baden- Württember Mülteci Zirvesi’nde önemli kararlar alındı. Siyasilerin mültecilere yönelik kullandığı dilin hem mülteciler hem de toplum üzerinde etkili olduğunu söyleyen Brandenburg Aşırı Sağ ve Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi Uzmanı Joschka Fröschner, “Bazı mülteciler sosyal yardımlar için geliyor. Balkan ülkelerinden gelen mültecileri hemen sınır dışı edelim“ söylemlerinin iyi-kötü mülteci ayrımına sebep olduğunu ve bunun aşırı sağcıları cesaretlendirdiğini söyledi. Mülteci yurtlarının yerleşim yerlerinden uzak, tenha yerlerde olmasının güvenlik riskini artırdığını ifade den Fröschner, gelecek yıllarda mültecilere ırkçı saldırılarının artacağı uyarısında bulundu.

Mültecilerin uzun süre ayrı yurtlarda barındırılması yerine bir süre sonra normal yerleşim yerlerinde ikamet etmelerinin toplumsal uyum sürecini hızlandıracağını söyleyen Berlin Mülteci Konseyi Uzmanı Nora Brezger, “Eve çıkması gerektiği halde hala mülteci yurtlarında tutulan insanlar var. Oysa bu insanlar evlere çıkarılsa, yeni gelen insanlar sokaklarda veya tren istasyonlarında gecelemek zorunda kalmazlar. Berlin’de şuan 1000 kişiden fazla mülteci sokaklarda yaşıyor. Oysa anayasa, Almanya’da mülteci veya yerli ayrımı yapmadan her insanı varoluş hakkı gereği insanı şartların sunulmasını mecbur kılıyor. Berlin eyaleti sosyal yerleşim yerleri veya boş binaları tamir edip mültecilerin kullanımına açmak yerine 50 Euro ’luk yardım çeki ile sokağa bırakıyor. “dedi. Mültecilerin sağlık hizmetlerinde de yararlanamadığını hatırlatan Brezger, kronik ve acil hastalık durumu hariç mültecilerin sağlık hizmeti alamadığını eyaletlerin tasarruf etmek için mültecilere yeterli sağlık hizmeti sunmadığını dile getirdi.