Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), cemevlerinin Türkiye'de resmen ibadethane olarak tanınması amacıyla Ankara aleyhine açılan davayı görüştü. Dava sonrası Cihan Haber Ajansı'na konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, mahkemenin çok olumlu bir havada geçtiğini, Türk hükümeti adına konuşan tarafın ise mahkemenin sorularına cevap veremediğini söyledi.

İzzettin Doğan, mahkemede Türk hükümetine; "Türkiye laik bir ülke, seküler bir devlet diyorsunuz. Peki bu laiklikle Alevilere karşı bu aldırmaz tavrı nasıl bağdaştırabiliyorsunuz?", "Kamu hizmeti bütün yurttaşlara ayrımsız olarak gitmesi gereken bir hizmettir. Alevilere ne hizmeti veriyorsunuz?" sorularının yöneltildiğini ifade etti. Bütün iyi niyetlerine rağmen Türk hükümeti adına davaya katılan heyetin mahkemenin sorularına cevap veremediğini söyledi. Doğan, avukatların sorulara karşılık olarak sadece "Yeni bir anayasa yapılacak ve bu yanlışlıklar düzelecek" diyebildiğini dile getirdi; "İstikbale matuf cevaplarla ancak meseleyi izah etme şanssızlığında bulundular." diye konuştu.

"ALEVİ ÇALIŞTAYLARI ANLAMSIZ TOPLANTILARDI"

Türk hükümetinin yaptığı savunmada, 2009 ve 2010'da Alevi toplumunun ileri gelenlerinin katılımıyla 7 Alevi çalıştayı düzenlediğine değinmesini de değerlendiren Doğan, "Alevi çalıştayları bir sonuca ulaşamaz. Alevi çalıştayları bugünkü siyasi iktidarın topu sahada dolaştırmak üzere düzenlemiş olduğu anlamsız toplantılar dizisiydi." ifadelerini kullandı.

Her şeye rağmen toplumun Aleviliği konuşmaya başladığına dikkat çeken Doğan, ''Her kesimde sendikacılarda siyasetçilerde sivil toplum kuruluşlarında Alevilik tartışılır hale gelmiştir. Alevilikte herkesin söylediği gibi 'mum söndürmek' değilmiş, düşüncesi daha büyük bir açıklık kazanmış oldu. O manada faydası olmamıştır da denemez." diye kaydetti.