II. Dünya Savaşı’nda ölen askerlerini anan Japonya’da Başbakan Şinzo Abe, savaş suçlularının da defnedildiği tapınağı bu yıl gitmedi. Fakat Devlet Bakanı Haruko Arimura Yasukuni tapınağı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Arimura, Japon Ordusu’nun savaştaki zulümleri sebebiyle Kore ve Çin’den gelen tepkilerin artık sona ermesini istedi.

Tapınağı ziyaret eden bir Japonlar ise “Bu iş torunlarıma kadar gitmemeli. Özürse, özür diledik. Artık uzlaşmaya odaklanalım. 80-100 yıl daha böyle devam etmemeli.” dedi. Japonlar, vatan için canlarını verenlerin anmanın tabii olduğunu belirtti.

Tapınağa gitmeyen Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Başbakan Abe dün yaptığı açıklamada, savaşta mağdur olan masun insanlar için duyduğu üzüntüyü belirtmiş fakat bu açıklama Çin ve Güney Kore tarafından ‘samimiyetsiz’ bulunmuştu.

Bu arada Japon İmparatoru Akihito da Japonya’nın teslim olmasının 70. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Abe’nin yaptığı gibi masumların çektikleri acılardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Akihito, bununla birlikte gelecek nesillerin bu geçmişin hataları sebebiyle sürekli özür dilemek zorunda kalmaması gerektiğini vurguladı. Japon İmparatoru, mesajında kendi adına özür anlamına gelebilecek bir ifade kullanmadı.