Avustralya Deniz Kuvvetleri'nin yakın zamanda bünyesine katmayı amaçladığı denizaltıları Japonya'nın yapmak istediği belirtiliyor.

Avustralya Üst Meclisi bağımsız Senatörü Nick Xenophon, bu kapsamda Japonya’ya bir gezi düzenledi. Senatör Xenophon, Japonya’nın Avustralya’nın ihtiyacı olan askeri denizaltıları inşa etmek konusunda oldukça istekli olduğunu belirterek, "Japon gemi sektörü, Avustralya’nın ihtiyacı olan denizaltıları inşa etmek için istekli ve hazırlar. Bu denizaltıları, Avustralya’da yapabilecek kapasiteleri var." dedi.

Öte yandan Avustralya Deniz Kuvvetleri askeri denizaltıların, Avustralya’da inşa edilmesi ve bu süreçte teknoloji transferinin olabilecek en üst seviyede gerçekleşmesini istiyor. Avustralya’nın taleplerinden bir tanesi de denizaltıların yapımı sürecinde, ülkedeki Avustralyalı gemi inşa sektörü ile işbirliği yapılması.

Senatör Xenophon Japonya’da gemi inşa sektöründe incelemelerde bulunarak, Japon otomotiv devi Mitsubishi’nin projeye dahil olmasını teşvik etti. ABC Televizyonu’na bir açıklama yapan Senatör, "Hükümet, denizaltıların yurt dışında inşası, ortak yapım veya yerli yapım seçeneklerini halen değerlendiriyor. Amaç rekabet ortamında en iyi seçeneğin oluşturulabilmesi." dedi.