Japonya'yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Japon meslektaşına, savaş sonrası komşularla ilişkilerin onarılmasında dürüstlük ve cömertliği tavsiye ettiği bildirildi.

İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin 70. yıldönümü arefesinde, yaklaşık yedi yıllık aradan sonra iki günlüğüne Japonya'ya ziyarete gelen Merkel, bugün liberal eğilimli Asahi Shimbun tarafından düzenlenen programda konuşma yaptı.

Merkel'in, savaş sonrası ülkeler arasında kopmuş bağların yeniden onarılması için 'tarihe dümdüz' bakmanın ve 'cömert jestlerde' bulunmanın önemini ifade ettiği bildirildi.

Japonya'nın liberal Asahi Shinbun gazetesinin düzenlediği konferansta yaptığı konuşmanın sonunda, Almanya Başbakanı Merkel, Çin ile komşuları arasındaki gerginliğin, Doğu ve Güney Çin denizindeki ticaret yollarına tehdit oluşturduğunu belirtti. Merkel, bu yolların Japonya'yı Avrupa ile birleştiren bir köprü olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan Merkel, Batılı devletlerin Ukrayna'nın arazisini kendi topraklarına katan Rusya'ya karşı uygulamaya karar verdiği yaptırımlara destek vermesinden dolayı Japonya'ya teşekkür etti. Merkel ayrıca, Almanya ile Japonya'nın uluslararası hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi konusunda her zaman aynı çıkarları paylaştığını kaydetti.

Japonya'nın Güney Kore ve Çin ile ilişkilerinin son zamanlarda en düşük seviyede olduğu biliniyor. Çin ile Güney Kore, Tokyo'dan geçmişte işlediği suçlar nedeniyle gereken adımların atmasını talep ediyor. Japon milliyetçi kesimlerin ise Tokyo'nun yeterince özür dilediğini belirterek, Pekin ve Seul'ü, İkinci Dünya Savaşı'nı siyasetlerine alet etmekte suçladığı ifade ediliyor.

Almanya Başbakanı Merkel'in, yedi yıllık aradan sonra ilk kez Japonya'yı ziyaret etmesinin, Haziran ayında Almanya'da düzenleneceği bildirilen G7 üyesi ülkelerini ziyaret kapsamında gerçekleştiği kaydedildi.