Bulgaristan'ın Eski Cumhurbaşkanı Jelyü Jelev'in cenaze töreni yüzlerce vatandaşı bir araya getirdi. Ülkenin ilk demokratik cumhurbaşkanı seçilen Jelev, 1997'den sonra siyasetten çekilmişti.

Patrik katedrali Aleksandır Nevski'de yapılan dini ayine Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosel Plevneliev'in yanında Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Kosovo Cumhurbaşkanı Atifete Yahaga, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen İvanic katıldı. Türkiye adına törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu iştirak ederek naaşına çiçek bıraktı. Jelev'in şahsi dostluğu bulunan Arnavutluk eski Başbakanı Sali Berişa, eski Cumhurbaşkanı Emin Konstantinesku da katıldı.

Katedralin içine Cumhurbaşkanı muhafız askerleri tarafından getirilen Jelev'in naaşı, Patrik Neofit tarafından yönetilen ayinden sonra vatandaşlar tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Jelev'in kızı Stanka göz yaşlarına boğuldu.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Plevneliev, toplum olarak Dr. Jelev'in ulusu birleştirici rolünden örnek alınması gerektiğini belirtti. Plevneliev, Jelev'i iyi kalpli, hoşgörülü, mütevazi ve gönlünü herkese açan biri olarak değerlendirirken, Jelev'in "Demokrasinin ülseri, ancak daha fazla demokrasiyle iyileştirilebir." sözlerini hatırlattı.

Jelev'in ölümü nedeniyle bugün ulusal yas ilan edilerek, resmi kurumların bayrakları yarıya indirildi. Eski Cumhurbaşkanı'Nın ölüm töreni, Bulgaristan'ın komünizm kurbanlarını anma günü olan 1 Şubat'a denk geldi.

Jelev, Komünizm döneminde Bulgarista'ın demorasi ve hürriyet sembolü haline gelmişti. Felsefeci olan Jelev, komünizm döneminde 'Faşizm' adlı kitabını yazdı. 1982'de yayınlanan kitap 3 hafta sonra komunizm ile benzerliği nedeniyle devlet tarafından toplatılmış ve kendisi sürgüne gönderilmişti. Balkanlardaki siyasi liderlerle çok iyi bir ilişkisi olan Jelev, Balkan Kulübü'nü kurmuş ve Balkan coğrafyasında barışın istikrarlı olması için tüm Balkan ülkelerin AB'ye üyeliğini fikrini savunmuştu. Cenaze, yarın aile çapında mütevazi bir ortamda toprağa verilecek.