Rusya aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, Türkiye ve İran’ın BRICS’e (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) dahil olmasını istedi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da, BRICS ülkeleri ile işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili oturumda konuşan Jirinovski, “Yakın gelecekte Türkiye ve İran’ın da BRICS’e dahil olmasından memnun olurum." diye konuştu.

BRICS içerisinde siyasi, kültür ve dilden daha çok ekonomik gerekçelerle hareket edilmesi gerektiğini savunan Jirinovski, “İdeoloji ve din geçmişte kaldı. Biz İran ve Türkiye’ye tren yolu ile bağlıyız. BRICS’in güney sektöre yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum.” çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, G20 ve BRICS ülkeleri Rusya Koordinatörü Vadim Lukov, çok sayıda ülkenin BRICS’e üye olmak için talepte bulunduğunu söyledi. Lukov, “Üye olmak isteyen ülkeler arasında gelişmekte olan ülkeler var. Burada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler var. Liste hazır. Belirli nedenlerle bunu açıklayamam.” dedi.

Dünya nüfusunun yüzde 42’sini oluşturan BRICS ülkeleri küresel ekonominin de yüzde 20’sini elinde bulunduruyor. BRICS ülkeleri arasında toplam ticaret hacmi 6,14 trilyon doları bulurken, bu rakam dünya toplam ticaret hacminin de yüzde 17’sini oluşturuyor.

BRICS ülkelerinin anlaşma sağladığı 100 milyar dolarlık Kalkınma Bankası ile ilgili çalışmalar sürüyor.