Nijerya’da bulunan ABD Dişişleri Bakanı John Kerry, Nijerya Ordusu'nu Boko Haram'a karşı eğiteceklerini açıkladı. Deaş ile Boko Haram’ın işbirliği yaptığına dair henüz ellerinde bir delil olmadığını söyleyen Amerikan Dışişleri Bakanı, Kuzey Afrika’da örgütlenmeye çalışan Deaş'ın, Orta ve Güney dahil bütün Afrika’yı tehdit edebileceğini söyledi.

John Kerry, Nijerya askerini patlayıcı, kriz yönetimi, sivil askeri operasyon taktikleri ve terörle mücadele alanlarında eğiterek ordunun kapasitesini artıracaklarını bildirdi. Nijerya istihbaratına da ekipman ve eğitim desteği verdiklerini söyleyen Kerry, terör örgütlerine karşı Kamerun, Chad, and Niger ile de yakın çalıştıklarını ifade etti.

14 Şubat Nijerya seçimleri öncesi Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve General Buhari’ye ABD lideri Barack Obama’nın mesajını ileten Dışişleri Bakanı Kerry, Amerika’nın Nijerya’ya yardımlarını şeffaf ve güvenilir seçimlere bağladı.

Nijerya’da bulunduğu sırada Boko Haram’ın kuzeydeki 2 milyonluk Maiduguri'ye saldırarak yaklaşık 200 insanı öldürmesine sert tepki gösteren Amerikan Dışişleri Bakanı, hayatını kaybedenlere başşağlığı diledi.

ULUSLARARASI ZİRVEDE TERÖRLE MÜCADELE KARARI

Geçen hafta Nijer’in düzenlediği 'Bakanlar arası Bölgesel Güvenlik Zirvesi'nden övgüyle bahseden Kerry, "Davos’ta da uzun uzun bahsettiğim gibi daha da yayılmadan aşırı şiddete karşı global bir mücadele vereceğiz. Obama’nın duyurduğu 'Uluslararası Aşırı Şiddetle Mücadele Zirvesi' gelecek ay Washington’da düzenlenecek. Zirvede Boko Haram, Deaş ve El Kaide ile mücadelede global kararlar alınacak." diye konuştu.

Bir gazetecinin Ebola’dan dolaYı Batı Afrika’ya karşı ayrımcılık yapıldığı sorusuna Kerry şöyle yanıt verdi, "Amerika Ebola için Fransa ve İngiltere ile elinden geleni yaptı. Virüs ile mücadele için Liberya’ya 4 bin ABD askeri gönderdik. Çin ve Japonya da yardım etti. Havaalanlarında virüs taşıyanların tesbiti için önlemler alındı. Ebola taşımayanlara karşı da herhangi bir ayrımcılık yapılmıyor." dedi.