Afganistan’ın başkenti Kabil’de sivil toplum kurulu (STK) üyeleri düzenledikleri basın toplantısında, iki hafta önce Kur'an-ı Kerim yaktı iddiasıyla linç edilerek öldürülen Ferhunde’nin katillerinin bulunarak en ağır şekilde cezalandırılması ve devletin olayı sıkı takip etmesi talebinde bulundu.

Sivil toplum aktivistlerinden Muhammed Abdullah yaptığı basın açıklamasında, Ferhunde’nin vahşice öldürülmesinin ardından yurt içi ve dışından tepkilerin çığ gibi büyüdüğünü ifade etti. Devletin bu olaya ciddi özen göstererek zanlıların açıktan yargılanmasını dile getiren Abdullah, "Eğer bu mesele sonuçlanmazsa, Müslümanlara özelikle Afganlara büyük zararlar getirir." uyarısını yaptı.

Ferhunde ölümünün araştırma komisyonu üyelerinden Siddikullah Tevhidi ise olayın araştırılması için iki komisyonun kurulduğunu aktarırken, birinin hükümet tarafından ve ikincisinin ise parlamento tarafından oluşturulduğunu beyan etti.

İki komisyonun da iyi sonuçları elde etiklerinin altını çizen Tevhidi, "Umarım bu sonuçlar sonunda asıl suçlular ortaya çıkar ve mahkum edilir." dedi.

Yine Dr. Fatma isimli başka bir üye ise, “Ferhunde’nin linç edilerek öldürülmesi bizi derinden sarstı. Masum kadın yalnız ve tek olduğu için kendini savunamadı ve iftiralara kurban gitti. Artık 21. yüzyılda yaşıyoruz. Kadınlara şiddete karşı susmayacağız ve yapılan her haksızlıkta hakkımızı arayacağız." dedi ve Ferhunde’yi öldürenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Nevruz bayramından bir gün önce başkentin Şah Do Şemşire camisinin önünde Ferhunde isimli kadın, muska yazan şahıs tarafından Kur’an Kerim yaktığı iftirasına uğrayarak halk tarafından linç edilmişti. Ferhunde'nin öldürülmesinin ardından cesedinin üzerinden araba geçirilmiş ve daha sonra da cansız bedeni ateşe verilmişti.