Afganistan'ın başkenti Kabil'deki camilerde, linç edilerek öldürülen Ferhunde için Fatiha törenleri düzenlendi.

Başkanlık Sarayı camisinde düzenlenen Hatim ve Fatiha törenine, Ferhunde’nin ailesinin yanı sıra, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai, eski devlet başkanı Hamit Karzai, İcra Reisi Dr. Abdullah Abdullah ve birçok bakan ve milletvekilleri katıldı. Törende, Ferhunde’nin ruhuna dualar okunurken, ailesine başsağlığı ve Allah’tan sabır dilendi.

Başkentteki 15 büyük camide de öğle namazının ardından katledilen kadın için Fatiha töreni düzenlendi.

MUSKACI, 'KAZANCIMA KARIŞIYOR' DİYE KIZA İFTİRA ATTI

Kabil Vali Vekili Abdul Cebbar Takva Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ülke tarihine Ferhunde’nin adının yazıldığını dile getirirken, bu olayın normal olmadığını ve vahşice işlenmiş bir cinayet olduğunu ifade etti.

Bir grup cahil ve dinden habersiz kişiler tarafından olayın meydana geldiğini söyleyen Cebbar, "Allah mekânını cennet eylesin. O kız 'Emri bil Maruf' yapan kızdı. Herkesi dine davet ediyordu. Bir muskacının yaptıklarının karşısında durmak istedi. Muskacı ise 'kazancıma karışıyor' düşüncesiyle masum kıza iftira attı ve bölgede bulunan birkaç serseri sopalarla dayak attı. O yetmedi; üzerinden araba geçirdi ve sonunda cesedini ateşe verdiler."

Ferhunde'nin 'Emri bil Maruf' yolunda şehit olduğunu vurgulayan Cebbar, isminin Afganistan tarihine yazıldığını kaydetti. "Bende bu ailenin bir ferdi olmasını çok isterdim." diye konuşmasını devam eden Cebbar, cinayete sebep olan herkesin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Cebbar, böylece halkın verilen ağır cezalara bakarak ders alabileceğini belirtti.

AFGAN KADINLARI OLARAK OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Afganistan Kadın Derneği Başkanı Fatana İshak Geylani ise olayı kınarken, "Ben bir Kabilliyim ve Kabil’de böyle bir vahşetin yaşanmasından utanıyorum. Biz kadınlar olarak olayın peşini bırakmayacağız. Mahkeme sonucunu bekliyoruz. Mahkeme sürecinin adaletli geçmesini ümit ediyorum." dedi.

Nevruz bayramından bir gün önce 27 yaşındaki Ferhunde isimli kadın, başkentin Şah Do Şemşire Camisi önündeki muskacı tarafından 'Kur’an-ı Kerim yaktı' iftirasına uğradıktan sonra halk tarafından linç edilerek öldürülmüş, ardından cesedi ateşe verilmişti.