Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington şubesinin (SETA DC) düzenlediği yıllık konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir katılımcının “Erdoğan demokratik bir ülkenin lideri olmaktan ziyade bir diktatöre benziyor. Neler oluyor?” sorusuna muhatap oldu.

SETA DC tarafından organize edilen ‘Yıllık Konferans’ ABD'nin başkenti Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde gerçekleşiyor. Tüm gün sürecek konferans kapsamında düzenlenecek 3 başlıkta 7 Haziran seçimleri, Türk demokrasisi, Türkiye’nin Ortadoğu ve ABD ile ilişkileri ele alınacak.

Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,Türkiye’de basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara ilişkin bir soruya muhatap oldu. Konferansın düzenlendiği yerin ABD’nin saygın basın örgütlerinden Ulusal Basın Kulübü olduğunu hatırlatan katılımcı, “Burada özgür basın adına en iyi yerde bulunuyoruz. İnsanlar istediklerini söylemek ve yazmak konusunda özgürler. Ancak Türkiye’de her nasılsa bazı şeyler geriye gidiyor. Gazeteciler hapse atılıyor. Cumhurbaşkanını eleştiren yorumlar yapanların başı belaya giriyor.” dedi.

Erdoğan’nın demokratik bir ülkenin lideri olmaktan ziyade bir diktatöre benzediğini söyleyen katılımcı bunun sebebini sordu.

“BU ÇOK KARIŞIK BİR HİKAYE”

Basın özgürlüğünün önemli bir mesele olduğunu ve özellikle Avrupa Birliği süreci nedeniyle buna önem verdiklerini kaydeden Kalın, “Bir elde para, diğer elde güç. Bu çok karışık bir hikaye. Medyanın ifade özgürlüğü adına gücü tekeline alma uğraşı... Bazen hükümetin, medyanın birbirini takip eden tesiri ile mücadele etmek adına ifade özgürlüğünü kısıtlaması. Bu çok karışık bir hikaye.” dedi.

Kalın, muhalif medya kuruluşlarının Erdoğan’ın şahsını hedef aldığını iddia etti. Erdoğan ve ailesine karşı basın yoluyla 'şantaj ve iftira kampanyası' yürütüldüğünü savunan Kalın, “Bunlara tepki gösterdiğimizde basına karşı çok sert olmakla eleştiriliyoruz. Buna nasıl tepki göstermeyelim?” dedi.

Kılıç soruya cevabında dört kez, "Bu çok karışık bir hikaye" ifadesini kullandı.

MİT TIRLARI SORUSU

Kalın’a AK Partili üst düzey bir yetkilinin Türkiye’nin Suriye’ye silah gönderdiğini kabul eden açıklamasına yönelik düşünceleri de soruldu. Cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanının konuyla ilgili açıklamalarının net olduğunu belirten Kalın, “Türkiye, Suriye’deki hiçbir gruba silah göndermemiştir.” dedi.

Kalın, “Parti yetkilisi o açıklamayı neden ve hangi temelle yaptı, bunu bilemiyorum.” diye devam etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili adayı Yasin Aktay, “Bu silahlar Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gidiyordu.” ifadesini kullanmıştı.