Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Kamboçya ile ilgili yayınladığı son raporda, ülkedeki tekstil sektöründe yolsuzluğun kural haline geldiği ifade edildi.

HRW’nin 'Ya hızlı çalış ya da çık: Kamboçya’nın tekstil sektöründe işçi hakları sustimalleri' başlığıyla çıkan raporunda ülkede işçi hakları ihlalleri, yolsuzluk ve sendika yozlaşmasının sistematik bir şekilde işlendiği belirtildi. Şirket temsilcileri ve 73 fabrikadan 230 işçi dahil toplam 340 kişi ile görüşülerek yazılan raporda, giyim markaları ve üçüncü tarafların Kamboçya ve uluslararası çalışma standartlarına ulaşamadığı sonucuna varılıyor.

HAMİLE KALAN KADINLAR İŞTEN ATILIYOR

Tekstil atölyelerinde çalışan işçilerin yüzde 90’ını oluşturan kadınların, Kamboçya yasalarına aykırı olmasına rağmen hamile kalmaları durumunda işten atıldığını vurgulayan raporda, görüşülen kadın işçilerden birinin işten atılmamak için kürtaj yaptırdığı ifade ediliyor.

HRW Asya Müdür Yardımcısı Phil Robertson yaptıkları araştırmada, tekstil sektöründe çalışan işçilere hamilelik parasının verilmediğinin ve hamile kadınların işten atıldığının ortaya çıktığını söyledi.

Ülkede bu sektördeki işçilere zorla mesai yaptırıldığının altını çizen Robertson, iş için başvuran vatandaşlarla bilerek kısa süreli sözleşmeler imzalandığını belirtti. İşçilerin yasalarla verilen temel haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken Robertson, bu ihlallerin bir ya da iki fabrika ile sınırlı olmadığını ülkedeki tekstil sektöründe adeta kural haline geldiğini ifade etti.

HRW ayrıca, işçi hakları ihlallerinde rollerinin olduğu gerekçesiyle Adidas ve H&M gibi uluslararası markaları da suçluyor.

Tekstil tek başına Kamboçya ihracatının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Söz konusu sektörde çalışan işçi sayısı ise 335 bini aşıyor.