Kamerun’un kuzeydeki Lagdo Baraji’nın kapaklarını açacağını bildirmesi ile komşu Nijerya “sel” alarmı verdi. Nijerya Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı, barajın sularının Benue Nehri’de taşmaya sebep olacağı, on binlerce insanın büyük bir sel baskını riski ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Kamerun yetkilileri ise Lagdo’nun biriken sularını yağmur sezonunda boşaltmak zorunda olduklarını, kasım ayından sonra barajın sularını tekrar tutacaklarını belirtti.

Kamerun’un Lagdo Barajı’nın sularının boşaltılması ve aşırı yağmurlar 2012’de Nijerya’nın doğu ve orta kesimlerine ulaşımı sağlayan Benue Nehri boyunca büyük bir sel felaketine neden olmuş, 30’dan fazla can kaybı yaşanmış, 120 binden fazla insan topraklarını terk etmişti.

NEMA en son yaptığı duyurusunda, halkı 3 yıl öncesinde olduğu gibi evlerini terk etme konusunda hazırlıklı olmaya çağırdı. NEMA ayrıca yerel otoritelere, nehrin aktığı bin 400 kilometrelik bölgede mağdur olan halka yardım etmeleri konuşunda çağrı yaptı.

300 metre yüksekliğe sahip olan Lagdo Barajı, 1982 yılında Kamerun’un Garoua şehrine inşa edildi. Ülkenin kuzeyine elektrik sağlayan baraj, Nijerya’nın yağmur sezonu olan mart ile Eylül ayları arasında sel felaketlerine davetiye çıkarıyor.