Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk okullarını kapatma girişimine Afrika’dan sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Erdoğan’a bir eleştiri de, Türk okullarının 12 yıldır başarılarıyla göz kamaştırdığı Kamerun’dan geldi.

Kamerun’un saygın gazetelerinden Le Messager’de yayınlanan sert makalede Erdoğan, Afrika ülkelerinin iç işlerine karışmak ve Türkiye ile ilişkilere zarar vermekle suçlandı. John Dauda imzalı yazıda, ''Egemen ve demokratik bir devletin cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Erdoğan, bu eğitim müesseselerinin faaliyette bulunduğu ülkelerin kanunlarını tanımıyormuş gibi davranamaz. Bu eğitim müesseselerini eleştirerek kapatma çağrısında bulunmak, ilgili ülkelerin iç işlerine müdahale etmektir.” denildi.

'ÜLKELERİN SESSİZ KALMASI, ERDOĞAN’A TEPKİYİ GÖSTERİYOR'

Makalede Erdoğan’ın son dönemde Afrika'daki Türk okulları ile ilgili girişimlerinin Türkiye-Afrika ilişkilerine zarar verdiği uyarısında da bulunuldu. Erdoğan'ın Türk yatırımcıların Afrika'da enerji, inşaat ve savunma alanlarında katkı sağlayabileceğini ilan ettiğini hatırlatan Dauda, ''Ancak Erdoğan karalama kampanyasıyla yok etmek için çaba sarf ettiği Afrika'nın dört bir yanına yayılmış Türk eğitim müesseseleri aracılığıyla Afrika ülkeleri ve Türk yatırımcılar arasında bir köprü kurulduğunun farkında değil.'' vurgusunda bulundu.

Makalede, Erdoğan’ın Afrika’daki Hizmet okullarına yönelik gerçekleştirdiği karalama kampanyasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi. Yazıda, Türk okullarının kapatılması için harekete geçen Erdoğan'a karşı Afrika ülkelerinin sessiz kalmaları ise 'Erdoğan'a tepki' olarak yorumlandı.

‘BİR CUMHURBAŞKANI'NIN, KENDİ ÜLKESİNİN KURUMLARINI ELEŞTİRMESİ, NADİREN GÖRÜLMEKTEDİR’

Dauda, Erdoğan'ın farklı fikirleri ve muhalifleri susturma arzusunun diğer ülkelerin iç işlerine saygı göstermesini engellediğini de savundu. Makalede, ''Bir cumhurbaşkanının kendi ülkesinin kurumlarını bu kadar açıktan eleştirmesi nadiren görülmektedir.'' ifadelerine yer verilerek şöyle devam edildi: ''Erdoğan bu tarz beyanatla partner ülkeleri artık sarsmaya çalışmıyor. Bulundukları ülkelerde en iyi eğitimi veren Türk okulları hakkındaki sert çıkışı, Afrika ülkelerinin iç denetim mekanizmalarını yok sayan bir tavır olarak algılanıyor.''

Le Messager’deki yazıda Erdoğan'ın doğrudan hükümetin sorumluluğunda olmayan eğitim yatırımlarına ilişkin böylesine otoriter bir harekete teşebbüs etmesinin ya kendine olduğundan fazla değer biçmesi ya da egosundan kaynaklandığı yorumu yapıldı.

'BÜTÜN ÜLKELERDE MÜESSESE SAYISI ARTIYOR'

Yazıda, birçok Afrika ülkesinde okul açılması için resmi kriterlere uyum sağlanması gerektiği belirtilirken, “Bugüne kadar Afrika ülkeleri bu okullara kapılarını açmış ve eğitime sağladıkları katkıya saygı göstermiştir. Afrika'nın hemen hemen bütün ülkelerinde Türk müesseselerinin sayısı artmaktadır. Erdoğan, bu kurumlarla ilgili diplomatik bir yaklaşım izlemesi gerektiğini bilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Kamerun'da 2003'ten beri büyük başarıyla faaliyet gösteren Amity (Dostluk) Uluslararası Koleji, başkent Yaounde'de 2, Ngaoundere şehrinde 2 ve Douala'da bir olmak üzere toplam 5 kampüste ilk, orta ve lise eğitim-öğretim hizmeti veriyor. Kamerun’daki Türk kolejlerinin uluslararası müsabakalarda da çok sayıda madalyası bulunuyor.

'ERDOĞAN AFRİKALILARI MORON ZANNEDİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'daki Türk okullarını kapatma girişimlerine yönelik en ilginç tepkilerden biri de Nijerya'dan gelmişti. Afrika'nın en kalabalık Müslüman ülkesi Nijerya'nın muteber gazetesi Leadership'te yayınlanan "Erdoğan'ın Afrika'da eğitimle savaşı" başlıklı makalede şu ifadeler kullanılmıştı: "Erdoğan neden Afrika'daki okulları hedef alıyor? Dobra dobra söylemek gerekirse, Batı bu zırvayı yutmuyor. Erdoğan, kendi dar odaklı zihninde, az gelişmiş oldukları için Afrikalıları moron zannediyor... Bu adam güvenilecek biri değil... Afrika, Türk cumhurbaşkanının zannettiğinden daha ferasetlidir."