Senegal’in en büyük eksiklerinden birisi olan jeoloji ve coğrafi haritaları, Kanada tarafından finanse edilen proje ile hazırlandı.

Senegal ve Kanada arasında kurumlar arası dayanışma antlaşması çerçevesinde 2012 yılında hayata geçirilen ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan Senegal Ulusal Haritalama planı (NGP), basın toplantısı ile tanıtıldı. Basın toplantısına Kanada Senegal büyükelçisi Philippe Beaulne ve Senegal Maden ve Sanayi Bakanı Aly Ndiaye'nin yanı sıra ulusal ve uluslararası basın kuruluşları katıldı.

Tanıtım programında konuşan Kanada'nın Senegal Büyükelçisi Philippe Beaulne, "Bugün ülkemin yardımlarıyla tamamlanan haritalama programını ve sistemini hizmete açmış bulunmaktayız. Bu sistem batı Afrika’da bir ilk olma özelliğini taşıyor. Kanadalı şirketlerin bilgilerini paylaşarak bir açığı kapatmaktan mutluluk duymaktayız.” şeklinde konuştu.

Tamamlanan haritalar ve programın yeraltı kaynaklarının aranmasında, deprem ve diğer afetlere ilişkin araştırmalarda yol gösterici olacağı belirtildi. Senegal Coğrafi Veri Altyapısı sistemi sayesinde kentleşme, yol, baraj, tünel, mühendislik hizmetleri ve çevreye ilişkin çeşitli çalışmalarda, altyapıya dönük projelerin daha sağlıklı ve az maliyetle tamamlanması öngörülüyor.

Senegal Maden ve Sanayi Bakanı Aly Ndiaye, “Batı Afrika’da ilk olan proje ile ülkemizin ihtiyacı olan birçok haritaya ve veriye bilgisayarın ve internetin olduğu her yerden ulaşabileceğiz. Kalkınmamız için temel taşı olan bu proje ile ne yaptığımızı daha iyi görerek sağlıklı bir kentleşme ve yapılaşmanın yolu açılmış oldu.” dedi.

Yeraltı kaynaklarının aranması, mühendislik projelerinin uygulanması ile çevreye ilişkin çeşitli çalışmalarda kullanılacak olan haritaların değişik ölçeklerle basılması planlanıyor.