65 mini adadan oluşan Vanuatu’da Pam tropik kasırgası nedeniyle şu ana kadar 8 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Yetkililer adada pek çok bölgeye halen girilemediğini ve iletişim hatlarının tahrip olduğunu belirterek, ölü sayısının çok daha fazla olmasından endişe ettiklerini ifade ediyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Pam tropik fırtınasında büyük zarar gören Güney Pasifik okyanus ülkesi Vanuatu’ya 5 milyon dolarlık acil yardımda bulunacaklarını açıkladı. Bu arada Avustralya’nın kuzeyindeki Darwin şehrinden 6 doktor, fırtınanın mağduru adadaki acil yardım merkezinde sağlık hizmeti vermek üzere yola çıktı. Birleşmiş Milletler kaynakları saatteki rüzgar hızı 270 kilometreye ulaşan Pam tropik kasırgasının ada ülkesi tarihindeki en büyük doğal felaketlerden birisi olduğunu belirtiyor.

Vanuatu hükümeti kabine üyesi Ralph Regenvanu, acil yardıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bu fırtınanın ağır ve uzun süreli etkileri olacak. Fırtına başkentimizi vurduğu için, maddi kayıp çok büyük olacak. Şu an yardıma en fazla ihtiyacımız olan zamandayız” dedi. Avustralya’nın kuzey doğusunda yer alan Vanuatu’da yaklaşık 267 bin insan yaşıyor. 1980 yılında Fransa ve İngiltere’den bağımsızlığını kazanan ülkede, kişi başına düşen milli gelir ise 3 bin dolar.