Rusya merkezli güvenlik şirketi Kaspersky Lab, dünya üzerinde 30 farklı ülkede 100 bankadan toplam 1 milyar dolara yakın para çalındığını açıkladı. New York Times gazetesine konuşan Kaspersky Lab yetkilileri saldırıların büyük kısmının Rusya, Ukrayna ve Çin’den yapıldığını söyledi.

Kaspersky Lab'ın ‘Finansal Siber Tehditler 2014’ çalışmasında 2014 yılındaki kimlik avı saldırılarının yüzde 28,8'inin kullanıcıların finansal verilerini çalmaya yönelik olduğu bildirildi. Dolandırıcılığa devam eden siber suçlular odaklarını bankalardan ödeme sistemlerine ve çevrimici alışveriş sitelerine de yöneltmeye başladı.

Interpol ve Europol polis teşkilatlarıyla işbirliği içinde hareket eden Kaspersky, bankalara yapılan saldırıların ABD, Rusya, Almanya, Çin, Ukrayna ve Kanada’da gerçekleştirildiğini belirtti. Herhangi bir sistemde küçük bir açık bularak sisteme girilebildiğini ifade eden Interpol yetkilileri Kaspersky’de yaklaşık 300 milyon dolarlık soygunun belgeleri olduğunu açıkladı. 2013 yılından bugüne kadar toplam vurgun miktarının ise 1 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada “Her saldırı 2-4 ay arasında sürüyor ve tek seferde 10 milyon dolara kadar para çalınıyor. Yöntemler çok keskin ve profesyonel şekilde gerçekleştiriliyor. Hatta bu saldırganlar bazen kullanıcılardan değil, direk banka hesabından para çalabiliyor...” bilgisi verildi.

Türkiye’de de kimlik avı saldırılarında en çok bankalar hedef alındı. Sosyal ağlar, bloglar, ödeme sistemleri ve telekom şirketleri de bu saldırılarda en çok kullanılan kaynaklar arasında yer alıyor.

Uzmanlar, saldırıların arkasında şahısların değil birkaç kişilik siber saldırı gruplarının olduğunu belirtiyor.