İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde yarın kutlanacak ulusal günü (Diada), bağımsızlık talep eden ayrılıkçıların gövde gösterisine dönüşecek.

Katalan lider Artur Mas’ın başını çektiği ayrılıkçılar yarınki gösterilerle, bağımsızlık referandumu şeklinde gördükleri 27 Eylül bölgesel parlamento seçimlerinin de startını verecek.

Katalonya Özerk Yönetimi’nde iktidarda olan Katalonya Demokratik Yönelimi (CDC) ve ona dışarıdan destek veren ana muhalefetteki Katalonya Cumhuriyetçi Sol (ERC) partileri, diğer ayrılıkçı grupları yanına alarak ‘Evet için Birlik’ (Junts pel Si) koalisyonunu kurdu.

‘Junts pel Si’ koalisyonu, 27 Eylül seçimlerinde, 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda tek taraflı bağımsızlığı ilan etmek için çoğunluğu elde etmeyi amaçlıyor.

İspanya’nın kuzey doğusunda yerleşen ve 7,5 milyon nüfusu bulunan Katalonya’da ayrılıkçılar, Avrupa Birliği’nin yeni üyesi olmak istiyor.

Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı Jose Manuel Barroso ve İngiltere Başbakanı David Cameron, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Katalonya gibi bir AB ülkesinden ayrılmak isteyen bölgelerin birliğe tekrar girmek için yeniden başvuru yaparak sıraya girmesi gerektiğini söyledi.

Bağımsızlık isteyen gruplar, Madrid merkez hükümetinin Katalonya’yı sömürdüğünü, ödedikleri vergilerin aynı oranda yatırım olarak geri dönmediğini ve taleplerinin dikkate alınmadığını iddia ediyor.

İskoçya’da düzenlenen ve İngiltere’de kalınması yönünde sonuçlanan bağımsızlık referandumunun aksine, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’da plebisit düzenlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu gerekçe göstererek karşı çıkıyor.

Bu arada 9 Kasım 2014’te Katalan ayrılıkçıların düzenlediği halk oylaması Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmişti.

Bağımsızlık yanlıları önümüzdeki seçimlerde en az 68 sandalye kazanırsa, “Bağımsızlığa giden 18 aylık” yol haritasını uygulayacak.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, “Sonucun evet çıkması Katalanların bir Katalan devleti istediği yönünde güçlü bir mesaj olacaktır.” değerlendirmesini yapıyor.