Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, 9 Kasım 2014’te düzenlenen bağımsızlık yanlısı sembolik referandum nedeniyle mahkemede ifade verdi.

Katalonya Yüksek Mahkemesi’nde (TSJC) 1,5 saat ifade veren milliyetçi lider Mas, 9 Kasım referandumuna ilişkin tüm siyasi sorumluluğu üzerine alırken, uygulamanın 'gönüllüler' tarafından gerçekleştirildiğini savundu.

Devlet savcılarının Kasım 2014’te açtığı davada, Başkan Mas ve yardımcıları “itaatsizlik, görevi kötüye kullanma, yetki gaspı ve zimmetine para geçirmekle” suçlanıyor.

Artur Mas, suçlu bulunursa, 10 yıla kadar resmi görevlerden men ve 1 seneye kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Bu arada, mahkeme önünde toplanan ayrılıkçı siyasetçiler ve 400’den fazla belediye başkanı Artur Mas’a destek verdi.

Artur Mas’ın rakibi Katalonya Sosyalist Partisi lideri Miquel Iceta, siyasetin ve merkez hükümetle Katalonya arasındaki çatışmaya hukuku karıştırılmasından şikayet etti.

Ayrılıkçı lider Mas, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014’te gönüllülerin desteğiyle Katalonya’da bir referandum düzenlenmesine öncülük etmişti. Hiç bir resmi bağlayıcılığı olmayan halk oylamasına katılım yüzde 35 civarında olmuş ve 2 milyon 250 bin kişinin yüzde 80’i bağımsız devlet olmaya ‘evet’ demişti.