İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi, bağımsızlık referandumuna dönüştürülmüş bölgesel parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidiyor.

Ayrılıkçı ‘Junts pel Si’ (Evet için Birlikte) koalisyonu, 135 sandalyeli Katalan Parlamantosu’nda mutlak çoğunluğu elde etmeleri halinde 18 aylık bağımsızlık sürecini başlatma sözü veriyor.

Farklı araştırma şirketlerinin açıkladığı anket sonuçlarına göre, ‘Junts pel Si’ koalisyonunun en az 60 ve en çok 67 sandalye alacağı tahmin ediliyor.

Koalisyonda olmayan ancak bağımsızlığa destek veren Halk Birliği Adaylığı’nın (CUP) da 8 ila 10 arası sandalye elde edeceği öngörülüyor.

Bağımsızlığa karşı olan cephede ise Ciudadanos (Vatandaşlar), Podemos, Yeşiller ve Birleşik Sol Alternatif partilerinin ittifakından kurulan ‘Catalunya si que es Pot' koalisyonu, PSC (Katalonya Sosyalist Partisi) ve PPC (Katalonya Halk Partisi) bulunuyor.

SEÇİM KAMPANYASI GÖVDE GÖSTERİLERİYLE BİTTİ

‘Junts pel Si’ koalisyonu, dün gece seçim kampanyasının bitiminde 70 bin kişinin katılımıyla büyük bir miting düzenledi.

Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas, mitingde yaptığı konuşmada, yarınki sandıkların “refaha, sosyal adalete, saygınlığa ve özgürlüğe” götürdüğünü söyledi.
Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi lideri Oriol Junqueras, seçmenlerden yarın “tarih yazmalarını” istedi.
Bağımsızlık yanlıları, Katalanlara İspanya’dan ayrıldıktan sonra Avrupa Birliği (AB) üyesi ve daha müreffeh bir ülke vaat ediyor.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron gibi AB liderleri bunun mümkün olmadığını ve AB’ye giriş için sıraya girmesi gerektiğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde İspanya Kralı 6. Felipe’yi Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Başkanı Barack Obama da “İspanya’nın birliğine” vurgu yapmıştı.

Siyasi liderlerin yanı sıra İspanyol ve Katalan iş dünyası da ayrılıkçıların bu girişimine destek vermiyor ve risklerine dair uyarıda bulunuyorlar.

İSPANYA BAYRAĞI KAVGASI

Önceki gün Barcelona kentinin yerel bayramında, belediye binası balkonunda ilginç bir bayrak kavgası yaşandı.

Ayrılıkçı ERC partisinden belediye meclis üyesi Alfred Bosch, balkondaki kutlama sırasında Katalan bayrağını açtı. Buna karşılık veren Katalonya Halk Partisi’nden (PPC) belediye meclis üyesi Alberto Fernandez Diaz da İspanya bayrağını astı.

Fernandez Diaz’ın bu hareketine Başbakan Mariano Rajoy’un da destek verdiği ve “Yapmanız gerekeni yaptınız” dediği ifade edildi.

BAŞBAKAN’DAN KATALANCA MESAJ

Parlamento seçimlerine saatler kala İspanya’da iktidarda olan Halk Partisi’nin (PP) ileri gelenleri Katalanca görüntülü mesaj yayınladı.

Başbakan Mariano Rajoy, Başbakan Yardımcısı Soraya Saez de Santamaria, Madrid Bölgesi Başkanı Cristina Cifuentes ve diğer PP’li yöneticiler, Katalonya’yı sevdiklerini söyledi.

İspanya’yı Katalonyasız düşünemediklerini ifade edilen mesajın sonunda Mariano Rajoy, “Birlikte kazanacağız” diyor.