Norveç Katolik Kilisesi piskoposu Bernt Eidsvig, vergi gelirlerinden fazla pay almak için sahte üyelik yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Polis, Oslo’daki piskoposluğa ait binaya ve personelin evlerine baskın yaparak belge aradı.

Oslo Valiliği, kilisenin sahte üye göstererek devletten milyonlarca Norveç Korunu para yardım aldığını açıkladı. Katolik Kilisesi, bugüne kadar Norveç devletinden 50 milyon Kron aldığı belirtildi.

Dagbaladet gazetesine konuşan Piskopos Bernt Eidsvig, kiliseye sahte üye yaptıklarını itiraf etti. Eidsvig, telefon rehberinden Katolik olduğu anlaşılan isimleri tespit ettiklerini ve nüfus dairesinden bu kişilerin kimlik bilgilerini isteyerek üye kaydettiklerini anlattı.

Norveç İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, kilisenin üye sayısında son 9 yılda normalinden fazla artış yaşandığı vurgulandı. 2006 yılında 46 bin olan üye sayısı, 2014’te 140 bine fırladı. Habere geniş yer veren Norveç’in en büyük dini gazetesi Vårt Land ise “Piskopos Eidsvig, meseleyi düzelt ve paraları geri öde.’’ çağrısında bulundu.

Diğer taraftan Norveç Sosyalist Partisi ülkedeki inanç kurumlarının üye sayılarının kontrol edilmesi için tasarı hazırladığını açıkladı. Sosyalist Parti, üyelerin de kiliseye bir miktar aidat ödemesi halinde sahte üyelik sorununa çözüm bulunabileceğini savundu.